Cezayir'de bağımsızlığın 60. yılı

Cezayir, bağımsızlığının 60. yılını kutlladı. Fransa'nın Afrika'daki en karanlık sömürge geçmişine sahip Cezayir'de 132 yıl süren Fransız işgali, arkasında 5 milyondan fazla şehit bıraktı. Ülkenin kimliği yok edilmeye çalışıldı, serveti yağmalandı.

Fransa’nın katliamlarına uğrayan Cezayir halkı, 1962’de kazandığı bağımsızlığının 60. Yılını kutladı.

Kutlamaların merkezi başkent Cezayir’deki Tahrir Caddesi oldu. Törenler, Cezayir Silahlı Kuvvetlerinin askeri geçit töreni ile açıldı. Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Genelkurmay Başkanı Said Şankariha ile birlikte halkı selamladı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Fransa'nın sömürge suçlarını unutturmayacaklarını belirtti. Arşivleri geri alma hakkından ve kayıpların akıbetini ortaya çıkarma çabasından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Ordunun, ülkenin kalkanı olduğunu ifade eden Tebbun, Cezayir halkının da ordusunun yanında olduğunu belirtti. Halka, Cezayir’in modernleşmesi ve yenilenmesine katkıda bulunma çağrısı yaptı.

Cezayir’in bağımsızlığının 60. yılı törenlerine pek çok ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile temsilcileri katıldı. Türkiye’yi Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu temsil etti.

Fransa’nın Cezayir'de 132 yıl süren kanlı işgali, arkasında 5 milyondan fazla şehit bıraktı. Fransız sömürgeciliği, on yıllar boyunca Cezayir’in servetini yağmaladı, ulusal kimliğini yok etmeye çalıştı.

1945 Mayısında Setif ve Guelma katliamlarında 45 bin Cezayirli Fransızlar tarafından öldürüldü. 1945’ten 1968'e kadar süren toplu saldırılarda, onbinlerce Cezayirli işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

Fransa’nın Afrika’daki sömürgeci tarihinin en kanlı örneğini teşkil eden Cezayir, 1 Kasım 1954'te bağımsızlık mücadelesine başladı. 8 yıllık süreçte 1, 5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti, milyonlarcası yerinden oldu.

Cezayir, bağımsızlık uğrunda en ağır bedel ödeyen ülkelerden olurken, yaşanan büyük acılar, Fransa'nın Afrika'dan çekilirken bıraktığı “kara leke” olarak tarihe yazıldı.

Cezayir, Fransa’nın ülkede sadece insanlara karşı değil, insanların kimlikleri ve kültürlerine karşı da bir soykırım uyguladığını belirtiyor. Fransa ise, inkar politikasını sürdürüyor.

Fransa'nın 1960-1966 yıllarında Cezayir Çölü'nde 13’ü yer altında en az 17 nükleer deneme yaptığı da biliniyor. Cezayir, nükleer atıkların yerinin ortaya çıkarılması ve mağdurlara tazminat ödenmesini isterken, Fransa bu talepleri reddediyor.

# türkiye # soykırım # cumhurbaşkanı # fransa # cezayir # Ulusal # bağımsızlık # sömürgecilik # Setif # Guelma