Avrupa'da Rus gazı tedirginliği

Rusya, bakım-onarım gerekçesiyle Kuzey Akım-1 boru hattından Almanya’ya doğalgaz tedarikini 10 günlüğüne askıya aldı. Öte yandan Rus enerji şirketi Gazprom, İtalyan enerji firmasına da gaz akışını azalttığını duyurdu. Rusya tarafından atılan bu adımlar Avrupa'da endişe yarattı.

Avrupa'da Rus gazı tedirginliği artıyor. Rus doğal gazını Baltık Denizi altından Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım 1 boru hattındaki akış, bakım çalışmaları nedeniyle durduruldu. Avrupa'ya günlük 67 milyon metreküp doğal gaz ulaştıran boru hattında çalışmaların 21 Temmuz'a kadar süreceği açıklandı. Kış için depoları tamamen doldurmayı hedefleyen Avrupa ülkeleri, Rusya tarafından atılan bu adımın, Avrupa'ya gaz arzını daha da kısıtlamak için yapılmasından endişeli.

Gazprom, 15 Haziran'da Alman Siemens şirketine bakım için gönderilen bazı teknik ekipmanların henüz dönmediğini açıkladı. Bu ekipmanlar “Kuzey Akım 1” doğalgaz boru hattının bakımı için kullanılacaktı. Bunun üzerine Rusya, söz konusu hattın toplam kapasitesde yüzde 40'ı oranında kesintiye gitti. Öte yandan İtalyan enerji firması ENI de Rus enerji şirketi Gazprom'un yeni bir kesintiye gittiğini açıkladı.

ENI, Gazprom tarafından önceki günlerde ortalama 32 milyon metreküp gaz tedarik edilirken bugün yaklaşık 21 milyon metreküp gaz akışı sağlanacağına ilişkin bildirim aldıklarını duyurdu. Gazprom, 15 Haziran'da ENI'ye gaz tedarikini yüzde 15 azalttığını açıklamıştı. Rus enerji firması, 17 Haziran'da da ENI'nin talep ettiği günlük yaklaşık 63 milyon metreküplük gaz miktarının sadece yüzde 50'sini karşılayacağını İtalyan firmasına iletmişti.

# rusya # almanya # avrupa # italya # Temmuz # doğalgaz # kuzey akımı # siemens # gazaprom # eni