Türkiye ile İran 30 milyar dolarlık ticaret için vites yükseltecek

Tahran'daki ikili zirveler yeni bir döneme kapı araladı. Yeni anlaşmalara imza atıldı. Ticaret hacmi hedefleri genişletildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi  arasındaki görüşmede Türkiye ile İran Kovid-19'un gölge düşürdüğü ticaret faaliyetlerinde yeniden vites yükseltme kararı aldı. Dış politikadan ticarete 8 farklı anlaşma imzalayan Türkiye ile İran 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Hedefi tutturmak için başta savunma sanayii, doğalgaz ve petrol alanındaki iş birlikleri derinleştirilecek. Aynı zamanda ortak sanayi şirketleri  kurulacak. Türkiye ile İran arasında aktif çalışan şirketlerin faaliyetlerinin derinleştirilmesi, şirketlere yeni teşvikler sağlanması, bilgi ve teknoloji parklarının inşa edilmesi kararlaştırıldı. Bunlarla beraber 25 yıllık doğalgaz anlaşmasının süresinin de uzatılması konusunda mutabık kalındı.

İran, Türkiye'nin yanı sıra Rusya ile de önemli ticari anlaşmalara imza attı. İran Ulusal Petrol Şirketleri ile Rusya'nın enerji şirketi Gazprom arasında 40 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında Gazprom, İran'ın Kuzey Pars ve Fars Körfezi'ndeki Kiş Adası yakınlarında bulunan gaz sahalarının geliştirilmesi ve İran'ın sıvılaştırılmış gaz projelerinin tamamlanması sağlanacak. 

Rus lider Vladimir Putin ile iİan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi arasındaki görüşmede doların hakimiyetine son verilmesi konusu da gündeme geldi. Reisi ve Putin, iki ülke arasındaki ticarette dolar yerine yerli para kullanılması konusundaki görüş birliğini bir kez daha vurguladı.

Putin’in Tahran’a geldiği gün Tahran Borsası İdaresi, Rus ve İran para birimleri arasında doğrudan alım-satım mekanizmasının başlatıldığı duyuruldu.  Uygulama, İran Merkez Bankası Başkanı’nın Moskova ziyareti sonrası iki ülke arasında varılan anlaşmadan sonra başladı. İlk etapta Ruble satışı sadece ticaret yapanlar ve öğrencilere satılacak. 

# türkiye # rusya # erdoğan # iran # Putin # suriye # ekonomi # cumhurbaşkanı # ticaret # petrol # tahran # enerji # gaz # son