Demirtaş Ceyhun'u 13. ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyoruz

Bugün Türk kültürünün mücadeleci geleneğini temsil eden vatansever aydınımız Demirtaş Ceyun’un aramızdan ayrılışının 13. Yıldönümü. Gerçekçi edebiyatımızın usta ve savaşçı kalemlerinden Demirtaş Ceyhun'u saygı ve özlemle anıyoruz…

Mimar, edebiyatçı, düşünce insanı, Aydınlık yazarı, Ulusal Kanal programcısı, Vatan Partili Demirtaş Ceyhun, 29 Temmuz 2009 günü zatürreden dolayı tedavi gördüğü hastanede aramızdan ayrılmıştı.. Şair Cemal Süreya’nın deyimiyle “Her ölüm erkendir.” Onunki de öyleydi…

Çok sayıda roman, hikâye ve araştırma kitabına imza atan Demirtaş Ceyhun, Cumhuriyet aydınının duyarlığıyla herkesi uyaran yazılar yazdı. Örnek aydınımız, bugün Türkiye'nin mücadelesine ışık olmaya devam ediyor.

Vatan Partisi’nin 2002 yılında programını açıkladığı “ Milli Hükümet”te, Kültür-Sanat Bakanı olarak görevlendirilmişti.

Akıntıya kapılmayan, dik duran ve tok sözle söyleyeceğini söyleyen bir insandı. Mücadeleciydi. Ergenekon tertiplerinde Silivri kapısında bir grup aydınla dimdik durarak “biz buradayız” demişti. 31 Ekim 2008'de Ergenekon tertibine meydan okumuş ve şöyle demişti: "Cumhuriyet yargısı ve Türk Milleti bu tertibi birlikte çökertecektir."

Çok sayıda roman, hikâye ve araştırma kitabına imza attı. Son olarak Aydınlık’ta “Sis Çanı” köşesinde, bir Cumhuriyet aydınının duyarlığıyla herkesi uyaran yazılar yazıyordu. Her zaman partili ve örgütçüydü. İrdeleyen, araştıran ve özgün fikri olan insandı.

Eşi Günöz Ceyhun onu şu sözlerle anlattı…

- Her yerde, her şeyde doğruları savunan, gerçek bir devrimci, iyi bir eşti. Kitaplarıyla, hikâyeleriyle, romanlarıyla her zaman halktan yana olmuş, halkını savunan, halkının gerçeklerini ‘Ah Şu Kara Bıyıklı Türkler’ isimli kitabında olduğu gibi çekinmeden yazardı. Kimiz, neyiz, Türk yapısını, Türk’ün bütün özelliklerini ta Orta Asya’dan beri son derece incelikli araştırmış, yazmıştır. Benim için, ülkemiz için çok değerli bir insan ve aydındı. Ayrıca hatırladığınız için çok teşekkür ederim. Bu değerlerimiz unutulmaya yüz tuttu. Ailem için de onur verici. Demirtaş, ailemize verdiği katkıyla da onur kaynağı olmuştur.


Şair, yazar Hüseyin Haydar’ın da Demirtaş Ceyhun ile çok yakın dostluğu vardı. Onu sorduğumda “Demirtaş Ağabey” diye başladı ve şöyle anlattı:

- Demirtaş Ağabey, Türk kültürünün mücadeleci geleneğini temsil ediyordu. Türk edebiyatına emperyalizmin müdahalelerini kabul etmiyordu. O nedenle Haçlı Emperyalizmi, Edebiyatımı Geri İstiyorum, Soğuk Savaş Yazıları gibi kitaplar yazdı. Orhan Pamuk’a verilen 2006 Nobel Edebiyat Ödülünün, emperyalist niyetlerle verildiğini söyledi. Usta romancımız Osman Şahin ve Demirtaş Ceyhun birlikte basın toplantısı düzenledik. İmzaya açtığımız bildiri metnini Demirtaş Ağabey kaleme aldı.
# türkiye # vatan partisi # milli # türk # Silivri # Ulusal # Ergenekon tertibi # Temmuz # son # Partisi # çok # hüseyin haydar # cemal süreya # demirtaş ceyhun # Aydınlık yazarı