Irak'ta Meclis'e bir haftada ikinci baskın gerçekleşti

Irak Meclisi'nde yeni hükümet sürecini başlatacak oturum, Sadr Grubu tarafından engellendi. Oturum, Sadr Grubu taraftarlarının Meclis binasına girmesiyle yapılamadı. Parlamento binasında eylem yapan göstericiler, Koordinasyon Çerçevesi'nin Muhammed Şiye Es-Sudani'yi başbakan adayı olarak göstermesini protesto etti.

Bir haftada ikinci kez parlamento binası basıldı. Sadr Grubu, yeni hükümet kurulması sürecini bir kez daha tıkadı. 

Irak'ta 10 Ekim 2021 tarihinde yapılan genel seçimlere rağmen, yeni hükümet hala oluşturulamadı. Yeni hükümeti kurmak için Meclis'te önce cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Ardından da yeni cumhurbaşkanı, hükümeti kurması için parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran partinin temsilcisine başbakanlık görevini verecek. Daha önce 3 defa ertelenen hükümet süreci için 30 Temmuz'da yeni bir toplantı yapılacaktı. Ancak gösteriler nedeniyle toplantı yapılamadı. 

Sadr Grubu milletvekillerinin Meclis'ten istifa etmesinin ardından Şii partiler arasındaki çoğunluk Koordinasyon Çerçevesi'ne geçti. Koordinasyon Çerçevesi de Muhammed Şiye Es-Sudani'yi aday olarak gösterdi. Ancak, Sadr Grubu Muhammed Şiye Es-Sudani'nin adaylığını beğenmedi. Bunun üzerine Sadr Grubu lideri Mukteda es-Sadr, taraftarlarından sokağa çıkmasını istedi. İlk eylem 27 Temmuz'da yapıldı. Çağrının ardından yüksek korunaklı Yeşil Bölge'ye giren göstericiler, Parlamento binasını bastı. Bir süre sonra eylemler sonlandırıldı. 

Koordinasyon Çerçevesi, tepkiler karşısında Muhammed Şiye Es-Sudani'nin adaylığında geri adım atmadı. Sadr Grubu bir kez daha harekete geçti. 29 Temmuz gecesi ve 30 Temmuz günü sokağa dökülen Sadr taraftarları, Yeşil Bölge'nin duvarlarını yıkarak parlamento binasına girdi. Eylemlerde 60'ın üzerinde gösterici ile çok sayıda da güvenlik gücü yaralandı. Göstericiler, Meclis binasında oturma eylemi yaptı. 

Tablo karşısında açıklamalarda bulunan Başbakan Mustafa el-Kazımi göstericilerin kamu binalarına zarar vermeden, barışçı bir şekilde protesto yapmalarını istedi.

Tepkilerin odağındaki Koordinasyon Çerçevesi de destekçilerini hükümet ve parlamento dahil olmak üzere egemen kurumların itibarı ile otoritesini savunmaya çağırdı. Şii partilerin oluşturduğu ittifaktan yapılan açıklamada, "Bağdat'taki talihsiz olayları, özellikle anayasal kurumlara tecavüz ve Parlamentoya yapılan baskınları büyük bir endişeyle takip ediyoruz" denildi.

# cumhurbaşkanı # Temmuz # ilk # çok # Yeşil Bölge # Sadr Grubu # Koordinasyon Çerçevesi