Biden İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına onay verdi

ABD Başkanı Joe Biden, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay veren belgeleri imzaladı. Biden, "iki ülkenin NATO'ya katılmasını tüm dünyanın güvenlik ve istikrarı için dönüm noktası" olarak niteledi.

AK Parti hükümetinin üçlü muhtıra imzalaması ile başlayan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği onay belgesi süreci devam ediyor. ABD'de Senato’nun ardından ABD Başkanı Joe Biden da İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay veren belgeyi imzaladı.

ABD Başkanı "iki ülkenin NATO'ya katılmasını tüm dünyanın güvenlik ve istikrarı için dönüm noktası" olarak niteledi. ABD Senatosu da geçen hafta ezici bir çoğunlukla iki ülkenin üyeliklerine onay vermişti.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra tarafsızlıklarını ilan eden İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna harekatının ardından NATO’ya üyelik başvurusu yapmıştı. Ukrayna da olduğu gibi İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvuruları da Washington’un baskısı ile oldu.

Tayyip Erdoğan iktidarı iki ülkenin PKK ve FETÖ’ye verdiği destek nedeniyle NATO’da üyelik başvurularının gündeme gelmesini veto etmişti. Ancak NATO’nun Madrid Zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile bir muhtıra imzalayarak vetosunu geri çekti.

İsveç Finlandiya'nın NATO'ya katılabilmesi içinse üye 30 ülkenin parlamentosundan onay alması gerekiyor. Şimdiye kadar Kanada, Almanya ve İtalya dahil birkaç ülke başvuruya onay verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iki ülkenin Türkiye ile imzaladığı muhtıraya uymadığı takdirde tutumun değiştireceğini açıklamıştı. Üyelik onayının Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirilmeyebileceğini belirten Erdoğan, Meclis gündemine gelse bile İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerinin onaylanmayabileceğini söylemişti.

# abd # türkiye # rusya # amerika # fetö # erdoğan # pkk # ak parti # cumhurbaşkanı # isveç # nato # Biden # Belge # imza # finlandiya