ABD'de "FBI kapatılsın" kampanyası

Eski Başkan Donld Trump’ın evine yapılan FBI baskını sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nde kılıçlar çekildi. Amerikan emperyalizmini temsil eden müesses nizam karşıtı Cumhuriyetçiler, Trump’ın başkan adaylığında birleşti. Biden yönetiminin yargıyı silah olarak kullandığını belirten Cumhuriyetçiler, “FBI kapatılsın” kampanyası başlattı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki evine yapılan FBI baskını, ABD’de büyük bir siyasi çekişmenin de fitilini ateşledi. ABD’nin “müesses nizam” diye anılan güçleri baskını savunurken, Trump, “hodri meydan” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Adalet Bakanı Merrick Garland , Trump’ın evine yapılan baskınının emrini kendisinin onayladığını söylemişti. Trump ve Cumhuriyetçi Parti liderleri ise, Biden yönetiminin yargıyı silah olarak kullandığını belirterek, “Böyle bir baskın ancak Muz Cumhuriyeti’nde olur.” açıklaması yapmıştı.

Cumhuriyetçi Parti liderlerinden baskına tepkiler geldi. Georgia  Temsilcisi Marjorie Taylor Greene ve Arizona Temsilcisi Paul Gosar,  sosyal medya hesaplarından “FBI’ın kaynaklarını kesin” ve “FBI’yı yok etmeliyiz.” mesajları paylaştı.

Çağrıya çok sayıda Cumhuriyetçi de destek verdi. 2024 Başkanlık seçimleri için Donald Trump’ın adaylığı etrafında birleşen Cumhuriyetçiler, Kongre’yi Demokratlardan geri aldıklarında FBI ve Adalet Bakanlığı’nı yeniden inşa edecekleri mesajları verdi.

Öte yandan FBI baskınıyla ilgili mahkeme kayıtları da kamuya açıklandı. Kayıtlarda FBI ajanlarının Trump evinden “çok gizli” damgalı 11 set belge aldığı görüldü. Arama emrinde ise, Casusluk Yasası kapsamındaki olası ihlallerin yer aldığı belirtildi.

Eski ABD Başkanın evinden alındığı belirtilen belgelerin içeriği bilinmiyor. Donald Trump da “hodri meydan” diyerek Adalet Bakanlığına belgeleri yayınlaması çağrısı yaptı.

Joe Biden yönetiminin çifte standart uyguladığını vurgulayan Trump, kendinden önceki ABD başkanı Barack Obama ile ilgili iddiayı da yeniden gündeme taşıdı. Trump, “Obama’nın Beyaz Saray’dan kaçırdığı 33 milyon sayfalık belgelerin peşine neden düşülmüyor” diye sordu.

Amerikan CNN Televizyonu’nda daha önce yer alan bir haberde, Trump’ın haziran ayında da mahkeme celbi aldığı ve iş birliği yaparak istenen belgeleri iade ettiği belirtilmişti. “Just the News” sitesi de Trump'ın, evini avukatlarıyla birlikte gönüllü olarak gezdirdiğini ve istenilen belgeleri teslim ettiğini yazmıştı.

# abd # florida # donald trump # sosyal medya # Biden # fbi # çok