Gökyüzü gözlem etkinliklerinin finali Antalya'da başlıyor

Astronomi meraklılarını sevindiren haber TÜBİTAK'tan geldi. TÜBİTAK’ın Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’nin finali Antalya'da başlıyor. 21 Ağustos’a kadar sürecek etkinlikler, Antalya Saklıkent’te Türkiye’nin aktif haldeki en büyük gözlem evinde yapılıyor.

TÜBİTAK'ın düzenlediği, "Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri"nin finali başlıyor. Türkiye'nin aktif haldeki en büyük gözlem evi olan ve en donanımlı teleskoplarının bulunduğu Antalya Saklıkent'te astronomi sevenler ile buluşuyor.

Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlıkları tarafından yapılacak. Antalya Valiliği, Akdeniz Üniversitesi, Kepez Belediyesi de katkı sağlayacak.

Toplam 3 bin 500 kişinin başvurduğu etkinlik, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde düzenlenecek. Astronomi meraklıları, 2 bin 500 metre yükseklikte bulunan Saklıkent'te uzmanlar eşliğinde gökyüzünü inceleme fırsatı bulabilecek.

Gözlem etkinliği süresince açık alanda çeşitli atölye çalışmaları, teleskopla gözlem, deneyler dahil farklı etkinlikler yapılabilecek.

Gece ise katılımcılar, çıplak gözle binlerce yıldızın görülebildiği bir ortamda uzman astronomlar ve profesyonel teleskoplar eşliğinde gökyüzünü gözlemleyebilecek. Yıldızları, galaksileri, nebulaları yani dev gaz bulutlarını tanıyabilecek.

"Yıldız kayması" olarak bilinen meteor yağmurları da gözlem etkinliğinin yapıldığı döneme denk geldi. Böylelikle, gökyüzü ışık kirliliğinin az olduğu yüksek rakımlı alanlarda daha rahat izlenebilecek.

# Antalya # spor # türkiye # antalya # tübitak # gaz # gökyüzü # gözlem