Ayasofya'nın en büyük yer altı yapıları görüntülendi

Sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın önde gelen yapılarından biri olan Ayasofya'nın, en büyük yer altı yapıları görüntülendi. Dünyanın 8. harikası" olarak nitelendirilen Ayasofya'nın günümüze ulaşan dehlizleri, tünelleri, mahzenleri ve yer altı mezar yapıları, geçmişe ışık tutuyor.

Doğu Roma İmparatorluğu'nun İstanbul'a yaptırdığı en büyük kilise olan Ayasofya, aynı bölgede 3 kez yeniden inşa edildi. Ayasofya'nın altında keşfedildikçe merak uyandıracak pek çok gizemli mekan bulunuyor.

Tarihçiler tarafından dünyanın 8. harikası" olarak da nitelenen Ayasofya'nın günümüze ulaşan dehlizleri, tünelleri, mahzenleri ve yer altı mezar yapıları, geçmişe ışık tutuyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, ekibiyle birlikte 2 yıl önce yaptıkları araştırmayla, Ayasofya’yı bin 485 yıldır ayakta tutan yer altı yapılarınının mimari belgelemesini yaptı.

Ayasofya'nın altında ve etrafında toplam uzunluğu yaklaşık 1 kilometreyi bulan tünel ve menfezler yer alıyor. Yerin 4 metre altında ise, 3 odalı tarihi yer altı mezarı var.

Ayasofya Camisinin güneybatısındaki kestane ağacının dibinden, yerin 2 metre altındaki mahzenlere iniliyor. Mahzenleri, tüneller ve dehlizler takip ediyor. Prof. Dr. Hasan Fırat Diker’in verdiği bilgiye göre, Ayasofya ile beraber inşa edilen bu tüneller, su tedariki, yağmur suyunun tahliye edilmesi, havalandırma ve depolama için kullanılıyordu.

Ayasofya'nın yer üstünde olduğu gibi altında da bir tarihi barındırdığını belirten Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, “Bu mekanların bilinmesi, korunması, temizlenmesi ve ciddi bir restorasyondan geçmesi anlamlı olacaktır." ifadelerini kullandı.

# istanbul # ayasofya # Bir # çok # tünel # yer altı # Ayasofya Camisi # dehliz