Putin: "Avrupa sömürgeciliğe devam ediyor"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Ekonomi Forumu'nda konuştu. Ukrayna'daki tahılın yoksul ülkeler yerine AB ülkelerine gittiğini belirten Putin, tahıl güzergahının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. "87 gemiden sadece 2'sinin düşük gelirli ülkelere gidiyor "diyen Rus Lider, yeni rota çizilmesi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini de açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu'nda kritik açıklamalar yaptı. Putin konuşmasında Ukrayna’dan sevkiyatı gerçekleştirilen tahılın neredeyse tümünün Avrupa’ya gittiğini belirterek, "Çok sayıda Avrupa ülkesi, geçen on yıllarda ve yüzyıllarda olduğu gibi bugün de sömürgeciliğe devam ediyor" dedi.

Ukrayna’dan sevkiyatı gerçekleştirilen tahılın neredeyse tümünün Avrupa’ya gittiğini anlatan Putin şunları belirtti:

- Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı kapsamında Ukrayna’dan giden 87 tahıl yüklü geminin sadece 2 tanesi Afrika’ya gitti. Geriye kalanı Avrupa’ya sevk edildi. Çok sayıda Avrupa ülkesi, geçen on yıllarda ve yüzyıllarda olduğu gibi bugün de sömürgeciliğe devam ediyor. Gelişmekte olan ülkeleri kandırdılar ve kandırmaya devam ediyorlar.

Rusya Devlet Başkanı, 80 gemiden sadece ikisinin düşük gelirli ülkelere gittiğini ve bu nedenle anlaşmanın gelişmekte olan ülkeler için bir “aldatmaca” olduğunu söyledi. Yeni rotanın çizilmesi için önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti.


"Hiç kimse Rusya'yı izole etmede başarılı olamayacak" diyen Rus lider, Dolar, euro ve pounda olan güvenin azaldığını da sözlerine ekledi. Bu paraların kullanımını da kendilerinin düşürdüğünü belirtti.

Gazprom ve Çin'in ödemelerde Rus rublesi ve Çin yuanına geçtiklerini anlatan Putin, ülkesinin İran ve Orta Doğu pazarlarına girmek için çok fazla olasılıkları olacağının da altını çizdi.

# türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # Putin # çin # cumhurbaşkanı # avrupa # Bir