ABD'nin psikolojik savaş ağı ifşa oldu

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı’nın “örtülü operasyonlar” için kurduğu 150’den fazla sosyal medya hesabı askıya alındı. Amerikan çıkarları için “psikolojik savaş” aygıtı olarak kullanılan Twitter ve Facebook hesaplarından Rusya, Çin, İran başta olmak üzere Orta Asya ülkelerinin hedef alındığı ortaya çıktı. Pentagon ifşa olan şebeke hakkında Beyaz Saray’a bilgilendirme yaptı.

Pentagon’un örtülü operasyonlarda kullandığı 150’den fazla sosyal medya hesabı Amerika Birleşik Devletleri’nde tartışma konusu oldu. Pentagon’un “psikolojik savaş ağı” Beyaz Saray’da rahatsızlık yarattı. Pentagon’da askeri bilgi operasyonları yürüten bütün birimlerin faaliyetleri incelemeye alındı. Ulusal Güvenlik Konseyi, “ne tür operasyonlar yürütüldüğüne, kimin hedef alındığına, hangi araçların kullanıldığına, askeri komutanların neden bu taktikleri seçtiğine ve bunların ne kadar etkili olduğuna” dair bilgilendirme istedi.

Sosyal medya analiz şirketi Graphika ile Stanford Üniversitesi Siber Politikaları Merkezi’nin Twitter ve Meta’nın askıya aldığı 150’den fazla hesabı inceleyerek rapor hazırladı. Raporda hesapların Rusya, Çin ve İran başta olmak üzere Orta Asya ülkelerine yoğunlaştığı tespitine yer verildi.

Pentagon’un sosyal medya ağının Çin’de Uygurlar konusuna yoğunlaştığı tespit edildi. Yaygın olarak Çin’in Uygurlar başta olmak üzere Müslüman azınlıklar üzerinde baskı yaptığı propagandası yapıldı.

Sahte hesaplardan ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı adına faaliyetler de yürütüldü. CENTCOM adına faaliyet yürüten psikolojik savaş ağından koronavirüs konusunda Çin’e karşı dezenformasyon faaliyetleri yakalandı.

Pentagon’un dezenformasyon ağı Suriye’de de faaliyet yürüttü. Hesaplardan ABD ordusunun Suriye’deki operasyonları övüldü. Rusya’nın ise Suriye’de sivilleri katlettiğine dair paylaşımlar yayınlandı.

Orta Asya’da da sahte hesaplarla yalan haberler yapıldı, sahte fotoğraflar yayınlanarak kampanyalar düzenlendi. Psikolojik savaş hesaplarından Rusya, İran, Çin’in yanı sıra ABD ile ihtilaf içinde olan birçok ülke yönetimlerine karşı protestolar örgütlendi.

Pentagon’un “sahte hesap ağı”nın ortaya çıkmasında ABD’nin fonladığı Amerika’nın Sesi ve Radyo Özgür Avrupa gibi medya kaynaklarından yapılan sistematik paylaşımların etkili olduğu değerlendirildi.

Facebook ve Twitter’ın askıya aldığı hesaplarla ilgili konuşan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder , psikolojik harp faaliyetlerinin ordu içinden ve dışandan istihdam edilen birimler tarafından yürütüldüğünü söyledi. Hesapların dış ülkelerdeki ABD operasyonlarında kullanıldığını belirten Ryder, içeriklerin aldatmaca olabileceğini söyledi. Pentagon Sözcüsü, bu tür operasyonların düşman ülkenin liderleri veya halkının hedef alındığını belirtti.

# abd # rusya # amerika # iran # çin # avrupa # pentagon # Beyaz Saray # CENTCOM # Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder