Yunanistan'da ABD üsleri kriz çıkardı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'yi bölgede gerilimi artırmakla suçladı. ABD ve AB'nin kendilerine verdiği desteği hatırlatan Anastasiadis, "kurduğumuz stratejik ittifaklar bizi kalkan gibi koruyor" dedi. Öte yandan ABD üsleri Yunanistan’da kriz çıkardı. Miçotakis hükümetinin, ülkeyi ABD’nin silah ambarına çeviren politikaları, muhalefet partilerinin tepkisini çekti. Ana Muhalefet Lideri Aleksis Çipras, Yunanistan’daki üslerin hiçbir garanti alınmadan ABD’ye bırakıldı

ABD ve AB'nin arkalarından olduğunu söyledi. Türkiye'yi bölgede gerilimi artırmakla suçladı.

Lefkoşa'da düzenlenen askeri törende konuşan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'yi hedef aldı.

Türkiye'nin bölgede gerilimi artırmaya çalıştığını öne süren Anastasiadis, "Komşu ülkeler ve diğer AB ülkelerinin yanı sıra Türk hükümetinin yeni söylemleriyle ilgili endişelerimizi anlayan ve paylaşan diğer güçlerle kurduğumuz stratejik ittifaklar bizi koruyor" ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs ordusunu güçlendirmeye devam edeceklerini kaydeden Anastasiadis, Türkiye'ye karşı askeri ve siyasi önlemler aldıklarını söyledi.

ERDOĞAN: ÜLKENİN NEREDEYSE TAMAMI ABD ÜSSÜ


Öte yandan Ege’de gayri askeri statüdeki adaları silahlandıran Atina’nın, Yunanistan’ı adeta ABD cephaneliğine çevirmesi ülkede krize neden oldu. Ana muhalefet partisi SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras, Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'i ABD üsleri konusunda sert sözlerle eleştirdi.

Çipras, ANT1 televizyonuna konuştu. Hükümetin Türkiye ile ilişkileri ve üsler konusunda çarpıcı ifadeler kullandı.
“6 üs ve Dedeağaç'ı süresiz olarak ABD'ye bıraktık” diyen Çipras, karşılığında ABD'den hiçbir destek görmediklerini vurguladı. "Böyle bir anlaşmayı garantiler olmadan yaptığınızda bugün olduğu gibi zor durumda kalırsınız" diye konuştu.

Çipras, Hükümetin, benzer şekilde Fransa ile yaptığı savunma anlaşmasında da beklediği desteği alamadığını söyledi.

Ülkedeki ekonomik krize dikkat çeken Çipras, ABD ve Fransa ile yapılan savunma anlaşmalarının Yunanistan’ı daha da zor duruma soktuğunu belirtti. Aleksis Çipras, Miçotakis hükümetinin Türkiye ile ilişkilerde de "başarısız" olduğunu kaydetti.

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde özellikle adaların silahlandırılması konusunda gerilim tırmanırken, Yunanistan'da yapılan bir anket, iki ülke halklarının birbirlerini 'düşman' görmediklerini bir kez daha ortaya koydu.

Ankette Yunan vatandaşlara "Türk halkı dost mu, düşman mı?" sorusu yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 68'i Türk halkını 'dost' olarak gördüğünü ifade etti. Yüzde 13’lük bir kesim soruya çekimser yaklaşırken Türk halkını “düşman” görenlerin oranı yüzde 19'da kaldı.

# abd # türkiye # erdoğan # oldu # Bir # çipras # yunanitan