ABD'li ekonomistten dikkat çeken Kuzey Akım açıklaması: 'Bahse girerim ki bu ABD'nin eylemiydi''

Rusya’dan Avrupa’ya gaz akışı sağlayan Kuzey Akım'da yaşanan sızıntı sonrası sabotaj ihtimali güçlenirken konuyla ilgili ABD'li ekonomistten dikkat çeken açıklama geldi. Aynı zamanda BM Milenyum Projesi'nin de direktörü olan Jeffrey Sachs patlamanın arkasında ABD'nin olduğunu ifade etti. Sachs "Bahse girerim ki bu ABD'nin eylemiydi belki ABD ile Polonya'nın" dedi. Sachs, ABD helikopterlerinin de bölgede radar kaydı olduğunu kaydetti.

Rusya’dan Avrupa’ya gaz akışı sağlayan Kuzey Akım'da eşi görülmemiş hasarda oklar ABD'yi işaret ediyor...

Sabotaj ihtimalinin güçlendiği sızıntıyla ilgili ABD'li ekonomist Jeffrey Sachs'ten dikkat çeken bir açıklama geldi.

Aynı zamanda BM Milenyum Projesi'nin de direktörü olan Jeffrey Sachs patlamanın arkasında ABD'nin olduğunu ifade etti.

2008’de ABD’de başlayan kriz öncesinde ekonominin iyi gittiğini belirten açıklamalar yapan Sachs Bloomberg TV'ye konuk oldu. Sachs "Bahse girerim ki bu ABD'nin eylemiydi belki ABD ile Polonya'nın" dedi.

Şok terapisiyle tanınan Sachs'ın şoka soktuğu Bloomberg TV sunucuları, panikle konuyu değiştirmeye çalıştı. Sachs, sunucuların kanıt istemesi üzerine "Her şeyden önce, normalde Gdansk'ta bulunan ABD helikopterlerinin, askeri helikopterlerin bu bölge üzerinde dolaştığına dair doğrudan radar kanıtı var." ifadelerini kullandı. Ayrıca ABD Başkanı Joe Biden'ın 7 Şubat'taki basın toplantısını da hatırlattı:

- Ayrıca bu yılın başlarında ABD'den 'şu ya da bu şekilde Kuzey Akım'ı sona erdireceğiz' şeklinde tehditler aldık. Geçen cuma ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in dikkat çekici açıklamasıyla karşılaştık; basın toplantısında 'bu aynı zamanda muazzam bir fırsat' diyordu. Üzgünüm, ama hayati öneme sahip uluslararası altyapıda korsanlıktan endişeleniyorsanız, bu konuda konuşmak için tuhaf bir üslup.


ABD'li ekonomist Jeffrey Sachs, sabotajın arkasında ABD'nin olduğunu defalarca tekrar etti.

- Bunun bizim anlatımıza aykırı olduğunu biliyorum, bunları Batı'da söylemenize izin verilmiyor, ama işin gerçeği şu ki, dünyanın her yerinde insanlarla konuştuğumda, bunu ABD'nin yaptığını düşünüyorlar.


Öte yandan ABD'nin 6. Filosunun, sızıntı yaşanan bölgede 10-14 Haziran'da su altı mayın döşeme ve temizleme tatbikatı yaptığı ortaya çıkmıştı.

Eski Polonya Dışişleri ve Savunma Bakanı Radek Sikorski, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir fotoğraf karesi paylaşmıştı. Sikorski, gaz sızıntılarının sorumlusunun ABD olduğunu ima ederek, "Teşekkürler ABD" ifadesini kullanmıştı.

# abd # rusya # avrupa # Bir # kuzey akım