Gladyatör mezarları ziyarete açılıyor

Muğla'da "Gladyatörler kenti" olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'ndeki ünlü gladyatörlerin mezarları ziyarete açılacak. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan ve bulunduğu yerde korunması mümkün olmayan mezarlar taşınarak kentin girişinde sergilenecek.

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik kenti, "Gladyatörler kenti" olarak biliniyor. 'UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesi'nde bulunan antik kentte yapılan kazı çalışmalarında, ünlü gladyatörlerin mezarlarına ulaşıldı. Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt, antik kentin turizm açısından önemini vurguladı.

Söğüt'e göre mezarların geçmişi tunç çağına, yani 4 bin 500 yıl önceye kadar gidiyor. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mezarlar, kentin girişinde oluşturulan alanda sergilenecek.

Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdüren, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Stratonikeia antik kenti, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösteriliyor.