ABD ve İsrail'in EastMed hüsranı

Doğu Akdeniz'de ölü doğan EastMed doğal gaz boru hattı projesi tamamen çöktü. ABD Dışişleri Bakanlığından da "Projeye artık sıcak bakmıyoruz" açıklaması geldi. Açıklamada ABD'nin Doğu Akdeniz'de yenilenebilir enerji kaynakları ve elektrik temelli projeleri öncelediği ifade edildi.

Doğu Akdeniz'den çıkarılacak gazın Kıbrıs üzerinden Yunanistan'a, oradan da İtalya'ya ulaştırılmasını hedefleyen EastMed projesi başlamadan bitti.

Çöken projeyle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığından "Projesine artık sıcak bakmıyoruz" açıklaması geldi. Yapılan yazılı açıklamada ABD'nin Doğu Akdeniz'deki enerji önceliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Açıklamada, Washington'un Doğu Akdeniz'deki ilgisinin yenilenebilir enerji ve elektrik temelli projelere kaydığı açık bir şekilde ifade edildi:

- Doğu Akdeniz ülkelerinin kendi aralarındaki ve Avrupa ile olan elektrik bağlantı hatları, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilen elektriğin ihracına izin verecek ve bölge ülkelerine fayda sağlayacaktır. Bu kapsamda planlanan EuroAfrica bağlantı hattı Mısır'dan Kıbrıs ve Yunanistan'a ve EuroAsia bağlantı hattı da İsrail, Kıbrıs ve Avrupa elektrik hatlarını birbirine bağlayacaktır.

Yenilenebilir enerjiyle ilgili çalışmalarına hız verdiği bir dönemde ABD desteğinin karbon temelli projelere aktartılmasının istenmediği belirtildi:

- ABD, iklimle ilgili önceliklerine uygun olarak fosil yakıt altyapısına dayalı yeni projelere eleştirel şekilde bakmaktadır. Ayrıca enerji güvenliği ve doğalgaz tedarikinin çeşitlendirilmesi anlamında Alexandroupoli LNG Terminali ve Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındaki bağlantı hattı projesi, EastMed boru hattı projesinden daha ucuz ve daha önce bitirilecek projelerdir.
# abd # yunanistan # israil # Kıbrıs # doğu akdeniz # avrupa # washington # italya # akdeniz # eastmed