İran, Rusya ve Çin'den ortak tatbikat

İran, Rusya ve Çin'e ait askeri donanmalar Hint Okyanusu'nda askeri tatbikat gerçekleştiriyor. ''2022 Deniz Güvenlik Kemeri'' adı verilen tatbikat, üç ülkenin çıkarlarını korumak ve sürdürülebilir deniz güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor.

İran, Rusya ve Çin Hint Okyanusu'nda ortak askeri tatbikata başladı. Üç ülkenin ortaklaşa gerçekleştirdiği tatbikata ''2022 Deniz Güvenlik Kemeri'' adı verildi.

Hint Okyanusu'nun kuzeyinde 17 bin kilometrekarelik alanı kapsayan geniş bir bölgede yapılan tatbikat, ''Birlikte barış ve güvenlik için'' sloganı ile gerçekleştiriliyor.

Tatbikata İran donanması ve Devrim Muhafızları Ordusu'na ait savaş gemileri ve hava birimleri katılırken Rusya ve Çin de savaş ve lojistik destek gemileriyle tatbikatta yer alıyor.

Tatbikatın Sözcüsü Tuğamiral Mustafa Taceddini, Babu'l Mendeb, Malakka ve Hürmüz Boğazı gibi önemli su yollarıyla bağlantıları nedeniyle Hint Okyanusu'nun kuzeyinin oldukça önemli olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Bu tatbikat, altın üçgen olarak anılan ve dünya ticareti için hayati öneme sahip bu bölgede, üç ülkenin çıkarlarını korumak ve sürdürülebilir deniz güvenliğini sağlamak için ortak bir çabadır.

Tatbikatta yanan bir gemiyi kurtarmak, kaçırılan bir gemiyi serbest bırakmak, belirlenen hedeflere ve gece hava hedeflerine ateş etmek gibi çeşitli taktik operasyonların yapılacağını belirten Taceddini, uluslararası deniz ticaretinin güvenliğinin güçlendirilmesi, deniz terörizmi ve korsanlarla mücadele, arama kurtarma alanlarında bilgi değişimi ve taktik operasyonlarda tecrübe aktarımı gibi konuların tatbikatın başlıca hedeflerinden olduğunu ifade etti.

İran, Rusya ve Çin; "Deniz Güvenlik Kemeri" adıyla üçüncü kez ortak tatbikat düzenliyor. Söz konusu deniz tatbikatlarının ilki Aralık 2019'da yapılmıştı.

# rusya # iran # çin # tatbikat # Deniz # deniz tatbikatı # dünya # mücadele # hint okyanusu # Aralık # hürmüz boğazı # Devrim Muhafızları Ordusu