ABD Ukrayna'yı kışkırtmaya devam ediyor

Amerika Birleşik Devletleri, Karadeniz'de kışkırtma girişimlerine devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'i, Ukrayna'ya destek için Kiev ve Berlin'de temaslarda bulunurken, ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya 200 milyon dolarlık ek savunma yardımı yaptıklarını açıkladı. İşgal iddialarını gündemde tutan Biden, "Ukrayna'ya girerse, Rusların can kaybı çok olur." ifadelerini kullandı. Öte yandan Türkiye’nin arabuluculuk teklifine, Rusya ve Ukrayna'da olumlu mesajlar geldi.

Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna krizinde arabuluculuk teklifine, taraflar sıcak bakıyor.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihay Podolyak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna devlet başkanlarını Türkiye’ye davetinin iyi düşünülmüş bir teklif olduğunu söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i Türkiye’ye davetini “memnuniyetle karşıladıklarını” açıklamıştı.

BLINKEN, KİEV'DE UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKY İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan işgal açıklamalarıyla iki ülke arasında gerilimi kışkırtan Amerika Birleşik Devletleri’nden de Ukrayna’ya üst düzey bir ziyaret gerçekleştirildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile bir araya geldi.

Görüşmede Blinken, Ukrayna'ya daha fazla destek sözü verdi. ABD'nin siyasi ve güvenlik desteği için minnettar olduğunu söyleyen Zelenskiy ise, Ukraynasız Ukrayna'ya ilişkin bir karar alınmayacağına emin olduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kiev'in ardından Blinken İngiliz, Fransız ve Alman mevkidaşlarıyla görüşmek ve Avrupalı müttefiklerinden destek istemek için Almanya’ya gitti.

Blinken’ın Rusya’ya karşı Avrupa temasları devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden da kışkırtan açıklamalar gelmeye devam ediyor.

RUSYA'YA YAPTIRIM TEHDİDİ

Biden, görevdeki ilk yılını tamamlaması üzerine Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında yine Rusya'yı hedef aldı. Ukrayna’yı işgal iddialarını yineleyen Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda daha önce hiç karşılaşmadığı kadar ağır ekonomik sonuçlarla karşılaşacağını söyledi. "Rus bankaları dolarla mücadele edemeyecek." dedi.

Ukrayna'ya halihazırda 600 milyon dolar değerinde askeri mühimmat gönderdiklerini hatırlatan Biden, "Ukrayna'ya girerse, Rusların can kaybı çok olur." ifadelerini kullandı.

Bu arada Biden yönetiminden, Ukrayna'ya 200 milyon dolarlık ek savunma yardımı yaptığı bildirildi.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # Putin # tehdit # karadeniz # avrupa # mücadele # Biden # yaptırım # peskov # kışkırtma # blinken # provokasyon # Zelenskiy