Ukrayna'da tehlikeli tırmanış

Ukrayna’ya saldırı iddiasını sürdüren Atlantik cephesi, Rusya’ya karşı kışkırtma girişimlerini bir adım öteye taşıdı. ABD ve İngiltere, Kiev Büyükelçiliklerindeki bazı personel ve ailelerine ülkeyi terk etmeleri talimatı verdi. Öte yanda ABD, Ukrayna 80 ton daha silah ve mühimmat gönderdi.

Rusya- Ukrayna gerilimini kullanarak, Moskova’ya karşı cephe oluşturmaya çalışan Amerika Birleşik Devletleri, kışkırtma adımlarına yenisini ekledi.

Moskova’nın defalarca yalanlamasına rağmen işgal iddiasında direten Biden Yönetimi, Kiev Büyükelçiliği için kısmi tahliye emri verdi.

Rusya'nın "provokasyon bekliyoruz" açıklaması sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya yönelik seyahat uyarısı yayımladı. Bakanlık, Kiev Büyükelçiliği'nde acil görevde olmayan çalışanların ve ailelerinin Ukrayna'yı terk etmelerini istedi. Gerekçe olarak ise “Rus askeri harekatı tehdidi” gösterildi.

Kısa bir süre sonra ABD’nin en yakın müttefiki İngiltere de benzer bir adım attı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Kiev Büyükelçiliği personeliyle ailelerine Ukrayna'dan ayrılmaları talimatı verdi.

ABD ve İngiltere bir yandan savaş çığırtkanlığı yaparken diğer yandan Ukrayna’yı silahlandırmaya da devam ediyor. Moskova’nın uyarılarına rağman Biden yönetimi, Ukrayna’ya 3 gün içinde 2. kez silah sevkiyatı yaptı. Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, 80 ton silah ve mühimmatın daha Kiev’e ulaştığını sosyal medya hesabından duyurdu. İngiltere de geçtiğimiz hafta Ukrayna'ya kısa menzilli tanksavar füzeleri göndermişti.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’nin “Gölge Dışişleri” olarak bilinen CFR’nin yayın organı Foreign Affairs Dergisi, NATO’nun doğuya doğru genişleme adımlarını “Stratejik çılgınlık” olarak nitelemişti. Dergide yer alan analizde, ABD’nin Ukrayna üzerinden NATO’yu bir tuzağa doğru sürüklediği uyarısı yapılmış, NATO’nun genişleme politikasından vazgeçerek savunmada kalması gerektiği vurgulanmıştı.

# abd # ingiltere # rusya # Ukrayna # sosyal medya # nato # Biden # savunma # bakanlık # kiev # Foreign Affairs