İsviçre ve Kanada'da çarpıcı araştırma

İsviçre’de, 2011-2020 yılları arasında gelişen göç dalgaları incelendi. Ortaya çıkan sonuç ilginç… İstatistiklere göre, İsviçre’ye göç edenlerin yüzde 52’si, 10 yıl içinde kendi ülkelerine geri dönüyor. Öte yandan Kanada'da yapılan bir araştırma, halkın yaklaşık yüzde 60'ının ailelerine yeterli yiyecek sağlamakta zorlandığını ortaya koydu.

İsviçre’ye göç edenlerin büyük çoğunluğu, 10 yıl içinde kendi ülkelerine geri döndü.

İsviçre Federal İstatistik Dairesi, 2011-2020 yılları arasında 10,7 milyon kişinin kayıtlarını inceledi. 2011 yılında İsviçre’ye göç eden 223 bin kişinin yüzde 52’sinin 2020 yılına kadar ülkelerine geri döndükleri görüldü.

Özellikle Kuzey Amerika’dan gelen göçmenler, İsviçre’de uzun süre kalmıyor. Araştırma sonuçlarına göre, Kuzey Amerika’dan gelenlerin yüzde 80’i göç ettikten 10 yıl sonra İsviçre’yi terk etti.

Afrika’dan gelen göçmenlerin durumu ise daha dikkat çekici. Bu kişilerin yüzde 40’ı, 6 ay gibi kısa bir sürenin ardından İsviçre’den ayrıldı. Nedeni tam olarak tespit edilemezken, bu kişilerin sığınma başvurusunda bulunamayıp İsviçre’yi terk eden kişiler olabileceği belirtildi.

Verilerde, İsviçre’ye göç edenlerin çoğunun Avrupa’dan gelen kişiler olması da öne çıktı. Buna göre, her yıl 100 binden fazla insan Avrupa ülkelerinden İsviçre’ye göç ediyor. Avrupa ülkelerinden gelen kişilerin yüzde 43’ü mesleki gerekçelerle, yüzde 55’i de ailevi nedenlerle İsviçre’yi tercih ediyor.

Öte yandan Kanada'da yapılan bir araştırma, halkın yarısından fazlasının ailelerine yeterli yiyecek sağlamakta zorlandığını ortaya koydu.

Angus Reid Enstitüsü'nün yaptığı araştırmada, Kanadalıların yüzde 57'sinin ailelerini beslemekte zorlandıkları belirtildi. Bu oran, 2019'da yüzde 36 idi…

Araştırmaya katılan Kanadalıların yüzde 39'u, geçen yıla göre daha kötü durumda olduklarını ifade etti. Yüzde 29’u ise mali durumlarının 1 yıl içinde daha da kötüleşeceğine inanıyor.

Enstitüden yapılan açıklamada, ülkede son yıllarda giderek yükselen enflasyonun araştırma sonuçlarında etkisini gösterdiği belirtildi.

Kanada’da 2021 yılı enflasyonu, yüzde 4,8 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda…

# Kanada # istatistik # isviçre # araştırma