''Cammu Keşmir'de insan hakları ihlali artıyor''

Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi 5 Şubat Keşmir Dayanışma Günü kapsamında Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yaptı. Cammu Keşmir'deki insan hakları ihlalinin her geçen gün arttığını belirten Qazi, yaklaşık 75 yıldır çözülmeyen kriz için Hindistan'ın daha yapıcı olması gerektiğini vurguladı. Qazi, Keşmirlilerin kendi kaderlerini tayin hakkının engellenmemesini istedi.

Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi, Cammu Keşmir'deki tabloyu ''Neredeyse 1 milyon fazla Hint İşgal kuvveti bu bölgede. bu güçler her türden insan hakları ihallini devamlı olarak yapmaktadır. Hindistan buradaki zulmü iki katına çıkartmıştır.'' özetledi. Çözümün Keşmir halkına verilen sözlerin tutulmasından geçtiğini vurguladı.

Her yıl 5 Şubat, Hindistan'ın hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla Keşmir Dayanışma Günü olarak kutlanıyor.

CAMMU KEŞMİR ANLAŞMAZLIĞI SÜRÜYOR

Kutlamalar kapsamında Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yaptı. Cammu Keşmir'deki insan hakları ihlallerinin her geçen gün arttığını ifade eden Qazi, krizin Hindistan'ın uzlaşmaz tavrı yüzünden devam ettiğini söyledi:

Hindistan 1947 den beri Keşmir halına karşı elindeki bütün gücü kullanıyor. yıllarıdır onların amacı Keşmirlilerin kendi kaderlerini belirleme hakkını vermek değil. İlk olarak Keşmir'deki insan haklarının durumunu keşmirlilerin yaşamlarını daha kolay hale gelmesini sağlamayı konuşmalııyız. Çözüm adil ve tarrafsız plasibitin yapılmasını syaratacak olan şartları ortaya çıkartacak olan tutumdan geçmektedir. Bu plesibit bm tarafından yapılmalıdır. Ve keşmirlilerin kendi kaderelerini belirleme hakkını almalarıdır. Bu çözüm çok da karmaşık bir çözüm değildir.

TÜRKİYE'NİN ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIMI

Türkiye'nin sorunun çözümü noktasında önemli roller üstlendiğini belirten Büyükelçi Qazi, tüm dünyaya örnek bir tavır sergilendiğini ifade etti:

Türkiye şuna inanıyor bu durum sadece pakistan hindistan anlamlı bir diyaloga girerse çözülür. Bu sorunun çözümü için elinden gelen her şeyi yapmıştır. İsterdim ki Türkiye'nin ki gibi diplomatik olgunluğu gösterecek daha fazla ülke olsaydı. Türkiye'nin aldığı konumu birçok üğlke alsaydı şu an da cammu keşmir'deki durum bu kadar kötü olmazdı.

Türkiye ile savunma sanayii alanında önemli iş birlikleri yaptıklarını da anlatan Qazi, Atak helikopterlerinin kendi ihtiyaçlarına çok uygun olduğunu kaydetti:

Biz bu helikpopterleri sevdik. bizim ihtiyaçlarımıza uygundur. Sadece helikopterlerle ilgilenmiyoruz.
# ankara # türkiye # hindistan # ulusal kanal # pakistan # ihlal # insan hakları # Muhammad Syrus Sajjad Qazi # Cammu Keşmir # 5 şubat