Çin ve Rusya'dan tarihi bildiri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, NATO'nun genişleme çabalarına karşı imzaladıkları ortak bildiriyle yanıt verdi. Bildiride, NATO'nun genişlemesine ve Soğuk Savaş döneminden kalma ideolojik yaklaşımlarını sürdürmesine karşı çıktıkları ilan edildi. Rusya ile Çin arasındaki dostluğun bir sınırının olmadığı vurgulanan bildiride, Büyük Avrasya Ortaklığı'nın inşasına odaklanıldığını ifade edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, NATO'nun genişleme çabalarına karşı imzaladıkları ortak bildiriyle yanıt verdi. Bildiride, NATO'nun genişlemesine ve Soğuk Savaş döneminden kalma ideolojik yaklaşımlarını sürdürmesine karşı çıktıkları ilan edildi. Rusya ile Çin arasındaki dostluğun bir sınırının olmadığı vurgulanan bildiride, Büyük Avrasya Ortaklığı'nın inşasına odaklanıldığını ifade edildi.

NATO'nun genişlemesine ortak irade ile "dur" dediler. İki ülke ilişkilerinin geliştirileceğini vurguladılar. Bildiride şu ifadeler kullanıldı:

- Günümüzde hiçbir dünya ülkesi kendi güvenliğini sağlamak için başka ülke veya ülkelerin güvenliğini tehdit altına alamaz. Belirli askeri ittifak ve koalisyonlar kendi üstünlüklerini sağlamak için jeopolitik kavgaları kızıştırıyor. Bu tür davranışları kabul etmiyor ve karşı çıkıyoruz. Demokrasi kavramı tüm insanlığın değeridir. Belirli ülkelerin bu kavramı tekeline alma girişimi kabul edilemez.

Kış Olimpiyatları kapsamında Çin'e giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. Görüşme sonrası iki lider tüm dünyayı yakından ilgilendiren önemli bir bildiri imzaladı. Bildiride, ABD emperyalizmine karşı mücadele mesajları dikkat çekti.

NATO'YA KARŞI ORTAK TAVIR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, NATO'nun genişleme çabalarına karşı imzaladıkları ortak bildiride şu ifadeler yer aldı:

- Taraflar, NATO'nun daha fazla genişlemesine karşı çıkıyor, Kuzey Atlantik İttifakı'nı Soğuk Savaş döneminin ideolojik yaklaşımlarını terk etmeye, diğer ülkelerin egemenliğine, güvenliğine ve çıkarlarına, onların uygar, kültürel ve tarihsel motiflerinin çeşitliliğine saygı duymaya, diğer devletlerin barışçıl gelişimine tarafsız ve adil bir şekilde yaklaşmaya çağırıyor. Çin tarafı, Avrupa'da uzun vadeli yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantilerinin oluşturulması konusunda Rusya tarafından sunulan teklifleri anlayışla ele alıyor ve destekliyor.

Beijing ve Moskova ilişkilerinin nasıl şekilleneceği de ortak bildiride tarif edildi:

- Taraflar, küresel güçler arasında karşılıklı saygıyı, barış içinde bir arada yaşamayı ve karşılıklı faydaya dayalı işbirliğini esas alan yeni bir tür ilişkiler kurulmasından yana olup Rusya ile Çin devletleri arasındaki yeni tür ilişkilerin, Soğuk Savaş döneminin askeri-politik ittifaklarından daha üstün olduğunu teyit ediyor. İki devlet arasındaki dostluğun sınırı yoktur, işbirliğinde yasak bölgeler yoktur, ikili stratejik işbirliğinin güçlendirilmesi üçüncü ülkelere yönelik değildir, değişen uluslararası ortamdan ve üçüncü ülkelerdeki durumsal değişikliklerden etkilenmemiştir.

Asya cephesindeki bağların da güçlendirileceği ifade edilen bildiride, başka ülkelerin iç işlerine karışan ülkelere de tepki gösterildi:

- Bağımsız ve egemen devletlerin iç işlerine dışarıdan karışılmasına, müdahale edilmesine karşı çıkacağız. Dış güçlerin ülke güvenliklerini zayıflatmasına ve burada renkli devrimler organize edilmesine karşı çıkacağız. Şanghay İşbirliği Örgütü temelinde yapılacak işbirliği ile üye ülkeler bölgesinde istikrar ve güvenliğin geliştirilmesini sağlayacağız. ŞİÖ’nün yanı sıra Güney Doğu Asya’da ASEAN bünyesinde de benzer çalışmalar yapacağız. Taraflar, Avrasya kıtasındaki halkların yararına bölgesel birliklerin ve ikili ve çok taraflı entegrasyon süreçlerinin geliştirilmesini teşvik etmek için Kuşak ve Yol inşaatına paralel ve koordineli olarak Büyük Avrasya Ortaklığını inşa etmeye odaklandıklarını bir kez daha teyit ederler.
# abd # rusya # Putin # dünya # Devlet # soğuk # kış # moskova # Xi Jinping # Şi Cinping # beijing # Beijing 2022 Kış Olimpiyatları # beijing2022