Fezlekeler raftan indirilecek mi?

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Millet İttifakı'nın "Tayyip Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı adayı olamaz" iddialarına Meclis raporlarıyla yanıt verdi. Şentop, 2016 yılındaki Anayasa değişikliği görüşmelerinde bu konuda Meclis'teki muhalefetin her hangi bir itirazı olmadığını hatırlattı. Erdoğan'ın yeni hükümet sistemine göre bir kez seçildiğini belirten Şentop, ikinci kez adaylığın Anayasa'nın 101'inci maddesine göre mümkün olduğunu ifade etti.

Millet İttifakı ve bileşenlerinin "Tayyip Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı adayı olamaz" iddiasıyla başlattığı kampanya sürüyor. Meclis Başkanı Mustafa Şentop'tan iddialara karşı yeni bir yanıt geldi.

Şentop, 2016 yılındaki Anayasa değişikliği görüşmelerini hatırlattı. Görüşmeler sırasında CHP ve diğer partilerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili her hangi bir itirazı olmadığına işaret etti:

- Elimde komisyon raporu var. 2016 yılında komisyonda Anayasa değişikliği teklifi görüşülürken hiç bir muhalefet partisi üyesi Cumhurbaşkanı'nın 2. kez aday olacağı konusuna itiraz etmedi. Komisyon raporlarında bu konunun tartışmasız olduğu yer almıştır. Farklı bir görüş bildirilmemiştir. Bu konu Anayasa'nın 101. maddesinde açıktır.

Meclis Başkanı Şentop, Erdoğan'ın yeni hükümet sisteminde bir kez seçildiğini söyledi. Bu kapsamda Erdoğan'ın yeniden adaylığının Anayasa'ya uygun olduğunu savundu:

- Konu nettir. 101’nci madde dediğimiz bu madde yürürlüğe girdiği 2018’in Nisan ayından itibaren yeni bir hüküm içerir. Yeni sistemde cumhurbaşkanına iki kez seçilme hakkı tanınmıştır. 101’inci madde bütünüyle değişmiş, yeni bir hüküm gelmiştir.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop, dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde hazırlanan fezlekeleri de değerlendirdi:

- Sayın Cumhurbaşkanı'yla dokunulmazlık dosyalarının sayısı ve mahiyeti ile ilgili zaman zaman görüşüyoruz. Anayasal düzene ve TBMM'nin de içinde bulunduğu temel hukuk düzenine karşı hareketler içerisinde bulunan, milletvekilleri ki bunların cezaları da ağırdır dokunulmazlığının kaldırılması kurumunun işletilmesi taraftarıyım.

# chp # erdoğan # cumhurbaşkanı # tbmm # meclis # kampanya # anayasa # hükümet # millet ittifakı # seçim # mustafa şentop # Partisi # hukuk # meclis başkanı # fezleke