Çin ABD'yi uyardı

Tayvan’a 100 milyon dolarlık silah yardımı açıklayan Amerika Birleşik Devletleri’ne Çin Halk Cumhuriyeti'nden sert tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'nin Tayvan'ı kullanarak Çin'i kontrol altına alma girişimlerinin büyük bir hata olduğunu vurguladı. “Sert rekabetin sonu tam teşekküllü çatışma olur.” uyarısı yaptı.

Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan'ı Hint-Pasifik stratejisi planlarına dahil etme girişimleri konusunda ABD'yi sert bir dille uyardı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Ukrayna’daki gelişmeler konusunda kendisini arayan ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile telefonda görüştü.

Wang, görüşmede, ABD’nin Tayvan'ı kullanarak Çin'i kontrol altına alma girişimlerinin büyük bir hata olduğunu vurguladı. Washington tarafından zorlanan mevcut rekabetin bir çatışmaya dönüşebileceği uyarısı yaptı:

- Bazı ABD'li yetkililer, Çin ile uzun vadeli, sert bir rekabeti savunuyor ki, bunun Çin ile ABD arasında tam teşekküllü bir çatışmaya dönüşmesi muhtemel

Biden Yönetimi, Patriot hava savunma sistemlerini desteklemek için Tayvan'a 100 milyon dolarlık ek silah satışı anlaşması açıklamıştı.

Öte yandan Çin, ABD'nin Tayvan'a silah satışlarına tepki olarak ABD'li silah şirketleri Lockheed Martin ve Raytheon Technologies'e yaptırım uygulama kararı almıştı.

# abd # Ukrayna # çin # silah # Biden # tepki # washington # yaptırım # savunma # rekabet # Pasifik # dışişleri # Tayvan # Wang Yi