Rusya'dan ABD ve Batı’ya yaptırım yanıtı

Rusya, ABD ve Batı'nın yaptırım kararına sert yanıt verdi. Rusya'nın ABD büyükelçisi Anatoliy Antonov yaptırımların, Moskova'yı dış politikasını değiştirmeye zorlamayacağını, tersine dünya pazarlarını vuracağını ve ABD’yi de etkileyeceğini söyledi. Diyalog mesajı da veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin doğrudan ve dürüst diyaloğa her zaman açık olduğunu belirtti. Öte yandan tanıma kararı ile ilgili Venezuela ve Küba’dan da Rusya’ya destek açıklamaları geldi.

Rusya'nın tanıma kararına yaptırım ile karşılık veren Atlantik'e Moskova'dan kararlı yanıt geldi.

Rusya'nın ABD büyükelçisi Anatoliy Antonov, yaptırımların, Moskova'yı dış politikasını değiştirmeye zorlamayacağını, tersine dünya pazarlarını vuracağını ve ABD’yi de etkileyeceğini belirtti. Antonov, "yaptırımların küresel finans ve enerji piyasalarına zarar vereceğine hiç şüphe yok." dedi.

Yaptırımlarla boyun eğmeyeceğini belirten Rusya'dan en üst düzeyde diyalog mesajları da geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna konusunda doğrudan diyaloga her zaman açık olduğunu, Rusya'nın çıkarlarının ise pazarlık konusu olmayacağını söyledi:

- Ülkemiz en karmaşık sorunlara diplomatik çözümler aramak için doğrudan ve samimi diyaloga her zaman açıktır. Ancak Rusya'nın çıkarları ve vatandaşlarımızın güvenliği bizim için pazarlık konusu olamaz.

Donetsk Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret eden Birleşik Rusya Partisi Genel Kurul üyesi Andrey Turçak da, Moskova’nın Donbass’ı tanıma kararını kimsenin değiştiremeyeceğini söyledi. Turçak, “Kiev için Donbass bir toprak parçası, bizim içinse Donbass bir halk. Rusya, kendi insanlarını terk etmez” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rusya, Ukrayna’daki diplomatik temsilciliklerini de tahliyeye başladı. Ukrayna’daki tüm elçilik ve konsolosluk personelini tahliye edileceğini duyurmasının ardından Kiev'de bulunan büyükelçilikteki Rus bayrağı indirildi.

ABD ve NATO’nun Karadeniz’deki kuşatma planlarını Donbass hamlesiyle püskürten Rusya’ya Venezuela ve Küba’dan da destek açıklamaları geldi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Rusya''nın, ABD ve NATO'ya karşı kendi güvenliğini ve bölgeyi savunduğunu belirtti:

- Rusya, bölgede barışı savunuyor. Venezuela, Putin'e ve Rusya'ya tüm desteğini sunuyor. Dünyanın cesur ve haklı davalarını savunmak için biz giderek daha fazla müttefik olacağız.

Küba ise Rusya’nın güvenlik garantisi taleplerine vurgu yaptı. Küba Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “ABD ve NATO'yu, kendisini savunma hakkına sahip olan Rusya’nın güvenlik garantileri için sağlam temellere dayanan taleplerine ciddi ve gerçekçi bir biçimde kulak vermeye çağırıyoruz" denildi.

# abd # rusya # Ukrayna # Putin # nato # Venezuela # dünya # Devlet # vladimir putin # batı # moskova # küba # Donetsk