Rusya'ya Asya'dan destek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Rusya'nın NATO'ya karşı başlattığı askeri operasyona destek verdi. Çin Devlet Başkanı, "Rus hükümetinin eylemlerine saygı duyuyoruz" dedi. Rusya'ya bir destek de Suriye'den geldi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Rusya bugün sadece kendisini değil, tüm dünyayı ve ayrıca adalet ve hümanizm ilkelerini koruyor." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın NATO'ya karşı başlattığı operasyona peş peşe destek açıklamaları geliyor. Çin Halk Cumhuriyeti Rus hükümetinin eylemlerine saygı duyduğunu açıkladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştü. Rus hükümetinin eylemlerine "saygı duyduğunu" söyledi.

Kremlin'den yapılan açıklamada 2 liderin duruma ilişkin değerlendirmelerini uluslararası arenada paylaştığı ve eylemlerini 'yakından koordine etmek' ve Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası platformlarda birbirlerini desteklemek konusunda anlaştıkları belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin'in Ukrayna konusundaki tutumunu 5 ilkeyle açıkladı. Vang Yi, "NATO'nun doğuya doğru üst üste beş kere genişlediği göz önüne alınarak Rusya'nın meşru güvenlik talepleri ciddiye alınıp uygun şekilde giderilmelidir." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın meşru güvenlik talepleri ciddiye alınıp giderilmesi gerektiğini söyleyen Çin Dışişleri Bakanı "Rusya ile Ukrayna arasında doğrudan diyalog ve müzakere başlatılmalı" vurgusu yaptı.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin yapıcı rol oynaması ve bölgesel barış ve istikrar ile tüm ülkelerin evrensel güvenliğine öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Rusya'ya bir destek de Suriye'den geldi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Rusya bugün sadece kendisini değil, tüm dünyayı ve ayrıca adalet ve hümanizm ilkelerini koruyor." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın NATO'nun genişlemesine karşı koyma hakkı bulunduğunu söyleyen Esad, Moskova'nın tutumunun doğruluğuna inandıkları için Rusya'yı desteklediklerini vurguladı.

Esad, "Rusya, devletlere büyüklük kazandıran şeylerin yalnızca askeri güç değil, aynı zamanda hukuka, ahlaki ve insani esaslara saygı olduğu konusunda tüm dünyaya bir ders verecek" dedi.

Her iki lider, kimi devletlerin kendi bencil çıkarları için kullandığı meşru olmayan yaptırımları da "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Rusya'ya bir destek de Kırgızistan'dan geldi. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov Donbass'ın sivil nüfusunu korumak için Rusya'nın büyük kararlılık gösterdiğini vurguladı.

Caparov, Minsk anlaşmalarının başarısızlığında Kiev'in sorumluluğuna dikkat çekti. Kırgızistan Devlet Başkanı Rusya'nın Donbass'ı koruma eylemlerini desteklediğini ifade etti. Vladimir Putin, Kırgızistan Cumhurbaşkanı'na gösterdiği ilkeli dayanışma için teşekkür etti.

# rusya # Ukrayna # suriye # çin # cumhurbaşkanı # destek # asya # nato # Devlet # beşar esad # askeri # Kırgızistan # Şi Cinping # dışişleri # Donbass # askeri operasyon