Kiev'de Neo-Nazi iktidarı nasıl kuruldu?

Dünyada çok sayıda darbeyi planlayan ABD'nin 2014'teki hedefi Ukrayna'ydı. 2013 yılında sokaklar Atlantik'ten fonlanan kitle örgütleri ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen Neo Nazi örgütler tarafından hareketlendirildi. Ülkede ABD karşıtı Yanukoviç renkli darbe ile devrildi.

ABD Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya'yı NATO ile kuşatma planlarına hız verdi.

SSCB'den ayrılan ülkeleri NATO'ya dahil etme adımlarına hız veren ABD bu sayede Rusya'yı üslerle kuşatmaya başladı. 2004 yılından itibaren de hedefte Ukrayna vardı.

Ukrayna'da 2004 yılında Cumhurbaşkanı olarak seçilen Viktor Yanukoviç Rusya ile iyi ilişkiler kurulmasından yanaydı.

Sokaklar seçim sonuçları açıklanır açıklanmaz hareketlendirildi. “Seçime müdahale edildi, hile var” temalı renkli darbe başlatıldı.Yanukoviç indirildi ve yerine Amerikancı Viktor Yuşçenko geldi.

Yanukoviç bu kez 2006 yılında genel seçimlere katıldı, kazandı ve Yuşçenko’nun Cumhurbaşkanı olduğu dönem başbakan oldu. Aradaki gerginlik nedeniyle 2007’de yapılan erken seçimde Yanukoviç’in partisi birinci olsa da muhalefet birleşerek bir başka Amerikancı’yı, Yuliya Timoşenko’yu başbakan yaptı.

Ukrayna halkı 2010’da yeniden sandık başına gitti. Yanukoviç ve Timoşenko’nun yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçimini yine Yanukoviç kazandı.

NEONAZİ İKTİDARI UKRAYNA'DA NELER YAPTI?

2013 yılında sokaklar yeniden aynı fonlu STK’lar ve onlara ek olarak Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen Neo Nazi örgütler tarafından hareketlendirildi. Birkaç ay süren çatışmaların ardından 2014 Şubatında Yanukoviç görevini bırakmak zorunda kaldı. Ülkede Neonazi adı altında renkli darbe yapıldı.

Yönetimde Rus karşıtı yapılanmalara gidildi. Yönetim destekli NEonazi yapılanma ülkede yaşayan Rus'ları hedef aldı. Bunun üzerine nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı Rus olan Kırım’da, Kırımlıların yüzde 85’in katılımıyla referandum yapıldı ve yüzde 95 oyla Kırım bağımsızlığını ilan etti. Ardından Rusya’ya bağlanma kararı aldı.

Oy verdikleri Yanukoviç’in ikinci kez indirilmesinin, bölgelerine seçilmemiş yöneticilerin atanmasının ve merkezi hükümetin ve Neonazi çetelerin uyguladığı etnik şiddetin ardından, ülkenin doğusunda Rusya sınırında bulunan Donetsk ve Lugansk bölgelerinde karşı ayaklanmalar başladı.

Savaş denilebilecek çatışmalarından ardından referandumlar yapıldı ve yine yüzde 95 gibi ezici sonuçlarla Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti ilan edildi.

Kiev yönetimi Rusya'nın son harekatına kadar Donbass bölgesini hedef almayı sürdürdü. Azak taburu başta olmak üzere bölge için kurulan NEonazi örgütler 2014 yılından bu yana Donbass'ta 14 binden fazla sivili katletti.

# abd # rusya # Ukrayna # son dakika # avrupa # nato # avrupa birliği # kırım # Partisi # kiev # STK # nazi # viktor yanukovic # neo nazi # Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği # Lugansk Halk Cumhuriyeti # Donetsk Halk Cumhuriyeti # azak taburu