Kalın'ın açıklamaları Atlantik’in yüzünü güldürdü

Rusya'nın NATO kuşatmasına karşı başlattığı harekât ilgili hükümetten yine dikkat çeken bir açıklama geldi. ABD ve Atlantik cephesini sevindiren görüşler ileri süren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın Ukrayna üzerinden elini yükseltmeye çalıştığını iddia etti. “Çok güçlü bir Rusya karşıtı koalisyon oluştu” diyen Kalın, Rusya’nın Kırım'ın tanınması ve Ukrayna’nın silahsızlandırılması talebinin kabul edilemez olduğunu savundu.

Hükümetin tarafsızlık ve denge siyaseti söylemiyle Atlantik cephesine yarayan açıklamalarına bir yenisi daha eklendi.

Yaptığı açıklamalarla Ankara ve Moskova ilişkilerini bozmak isteyen Atlantik’in yüzünü güldürdü.

Rusya'nın NATO ve ABD'nin Doğu'ya doğru genişlemesine karşı Ukrayna'da başlattığı operasyon sürerken Türkiye'nin tutumu da tartışılmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldığı televizyon programında konuyu değerlendirdi:

- Ukrayna üzerinden eline yükseltmeye çalışıyor. Bir ülkenin işgal edilmesi haklı ve meşru değil. Putin'in asıl amacı Ukrayna değil. Batı'yla daha büyük bir pazarlık yapmak istiyor. Rusya ile köprüleri atmadan, Ukrayna'ya da destek olarak ve Batı'yla iletişim sürdürerek devam ediyoruz.

Batı’nın tehditlerini görmezden gelen Kalın, ABD başta olmak üzere Atlantik cephesini sevindirecek bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Rusya'nın Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve Kırım'ın tanınması gibi taleplerinin kabul edilebilir olmadığını savundu:

- Rusya'nın gerçekçi olmayan talepleri var. Kırım'ın tanınması gibi, Ukrayna'nın silahsızlandırılması gibi. Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil.

Kalın, Türkiye’nin Rusya’ya yönelik yaptırım planlamadığını da söyledi:

- Ülkemizin önceliklerini dikkate alarak hareket etmek zorundayız. Rusya ile konuşabilecek bir aktörün olması gerekiyor. Herkes köprüleri attığında Rusya ile kim konuşacak. Biz bu kanalı açık tutmak adına yaptırım paketi planlamıyoruz.
# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # Putin # İbrahim Kalın # cumhurbaşkanlığı # hükümet # nato # yaptırım # moskova # Atlantik # kırım