BM Genel Kurulu'nda Ukrayna kararı

BM Genel Kurulu, Rusya'nın NATO kuşatmasına karşı başlattığı operasyonu kınayan tasarıyı kabul etti. Rusya, Belarus, Suriye, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Eritre'nin hayır dediği tasarıya Türkiye'nin içinde olduğu 141 ülke evet oyu verdi. Çin, Hindistan, Güney Afrika, Kazakistan, Pakistan, İran, Irak ve Küba'nın da aralarında olduğu toplam 35 ülke de oylamada çekimser kaldı.

Rusya'nın NATO kuşatmasına karşı başlattığı operasyon BM Güvenlik Koneyi'ne de taşındı. Kurul Rusya'yı kınayan tasarıyı kabul etti.

Türkiye'nin içinde olduğu 141 ülke evet oyu kullanırken 5 ülke Rusya, Belarus, Suriye, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Eritre tasarıya "hayır" oyu verdi.

5'e karşı 141 oyla kabul edilen kınama için Çin, Hindistan, Güney Afrika, Kazakistan, Pakistan, İran, Irak ve Küba'nın aralarında olduğu toplam 35 ülke çekimser kaldı.

Karar tasarısının ortak sunucuları arasında yer alan Türkiye, metinde emeği geçen çekirdek grup ülkelerinden biri oldu.

Kabul edilen kararda, Rusya'nın "tüm askeri güçlerin Ukrayna topraklarından derhal, eksiksiz ve koşulsuz olarak geri çekilmesi" gerektiği ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Rusya'ya yönelik yaptırımları suç olarak nitelendirdi.

Maduro, Rusya'nın başlattığı askeri harekâta da destek vermişti.

# türkiye # rusya # Ukrayna # hindistan # suriye # çin # operasyon # destek # nato # Devlet # Birleşmiş milletler # belarus # askeri # kınama # kore demokratik halk cumhuriyeti # eritre