Ukrayna'nın SİHA algısına Ankara'dan yanıt

Ukrayna'nın Bayraktar TB-2 SİHA'ları üzerinden yaptığı kışkırtıcılığa karşı Türkiye'den önemli bir açıklama geldi. Ukrayna'nın SİHA'ları özel bir savunma sanayi şirketinden satın aldığını belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, "Bu Türkiye'nin yaptığı bir yardım değil" dedi. Kıran, özel şirketin yaptığı anlaşmanın ülkeleri bağlayıcı bir nitelik teşkil etmeyeceğini söyledi.

Ukrayna'nın Bayraktar TB-2 SİHA'ları üzerinden yaptığı " Türkiye bize yardım ediyor" algı çalışmalarına karşı Ankara'dan önemli bir açıklama geldi.

Ukrayna, NATO'nun genişlemesini durdurmak için askeri harekât başlatan Rus Ordusu'na karşı Türkiye'den satın aldığı Silahlı İnsansız Hava Araçlarını kullanıyor. Bu kapsamda da Kiev, SİHA'lar üzerinden "Türkiye bize yardım ediyor" şeklinde kampanya yürütmeye başladı. ABD ve Batı basını da bu propagandaya destek verdi.

Ukraynalı yetkililer, SİHA'ları ön plana çıkartarak Türkiye'yi Rusya ile karşı karşıya getirmek için kışkırtıcılık yapmayı sürdürdü.

Kiev'in faaliyetleri devam ederken Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran dikkat çeken bir açıklama yaptı. Sabah gazetesine konuşan Kıran, "Bu Türkiye'nin yaptığı bir yardım değil" dedi:

- Bayraktar TB-2'leri satın alan tek ülke Ukrayna değil. Herkes SİHA'ları almak için sıraya girmiş durumda.
- Bayraktar özel bir firmamızın bir ürünü. Ukrayna da bu ürünü firmamızdan almak istemiş, aralarında da güçlü anlaşma yapmışlar. Bu ürünü temin etmiş. Bu dünyanın her yerinde böyle. Bugün Rusya'nın da, Amerikan'ın da özel savunma sanayii şirketleri var. Özel savunma sanayi şirketleri, ülkeler ile bu tip anlaşmalar yapabilir. Bu ülkeleri bağlayıcı bir nitelik teşkil etmez. Bu Türkiye'nin yaptığı bir yardım değil. Ukrayna'nın Türkiye'nin bir firmasından satın aldığı ürünler. Biz de elbette bu ürünler ile gurur duyuyoruz.
# abd # türkiye # rusya # amerika # Ukrayna # siha # bayraktar # nato # batı # rus # askeri