''Masum insanlara yaptırımları doğru bulmuyoruz''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’ya yönelik yaptırımlarda Türkiye’nin tutumunun ilkeli, net ve açık olduğunu vurguladı. Antalya Diplomasi Forumu’nda değerlendirme toplantısı yapan Çavuşoğlu, ''Masum insanlara yönelik yaptırımları doğru bulmuyoruz'' ifadelerini kullandı. Mariupol’da bir camiinin bombalandığı iddialarının yalanlandığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın barış anlaşması teklifini kabul etmesi gerektiğine dikkat çekti.

NATO’nun kuşatmasına karşı askeri operasyon başlatan Rusya’ya yönelik yaptırımlara hakkında Türkiye’nin tavrının altını çizdi. İddialara yanıt verdi. Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerine değindi.

11 Mart’ta başlayan Antalya Diplomasi Forumu’nun son gününde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın toplantısı yaptı. Çavuşoğlu, Ulusal Kanal’ın Rusya’ya yönelik yaptırımlarla ilişkin ' Cumhurbaşkanı yaptırımları eleştirdi, bu konuda Türkiye'nin tutumu nasıl devam edecek?' sorusuna yanıt verdi:

- Hava sahasının kapatılmasına baktığımızda biz Montrö'ye göre hava sahamızı kapatamıyoruz. Biz bazı yaptırımların sorunu çözmeyeceğine inanıyoruz. Masum insanlara yönelik yaptırımları doğru bulmadığımızı söylediği gibi Cumhurbaşkanımız veciz bir şekilde anlattı Türkiye’nin bu konuda tutumunda bir değişiklik yok.

Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Mariupol kentindeki bir camide bazı Türk vatandaşlarının mahsur kaldığı ve caminin bombalandığı yönündeki iddialara da yanıt verdi. Çavuşoğlu camideki vatandaşlarla Türkiye’nin temas halinde olduğunu söyledi:

- Caminin bombalandığı yönünde haberler çıktı ancak caminin imamı iddiaları yalanlandı. Camide bir hasar yok. Dünden beri otobüslerimiz orada bekliyor, çatışmalar devam ettiği için ve telefonlar kullanılmadığı için bekliyoruz. Vatandaşlarımızın yüzde 90'ından fazlasını tahliye etmiş olacağız.

Azerbaycan’ın Ermenistan’a teklif ettiği 5 maddelik barış anlaşması da Bakan Çavuşoğlu’nun gündemindeydi. Çavuşoğlu, Ermenistan’ın teklifi kabul etmesi halinde altılı platforma dâhil olabileceğini işaret etti:

- Ermeni Bakan Mirzoyan'a Azerbaycan'ın teklif ettiği barış anlaşmasına Ermenistan'ın olumlu cevap vermesi gerektiğini, bunun herkes için olumlu olacağını söyledik. Aliyev'in 3+3 toplantı teklifinde bulununca ilk desteği Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Yarın ilişkiler normalleşirse neden Ermenistan'ı da buna dahil etmeyelim. Ama bunun için Ermenistan'ın barış anlaşmasına yönelmesi gerekiyor.

Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu’nda temaslarda bulunduğu Afganistan’ın tanınmasına yönelik mesaj da verdi:

- Uluslararası tanınma için hangi adımların atılması gerektiğini söyledik. Tanınma olmadan Afganistan'daki birçok sorun çözülmez. Ülkenin özellikle, güvenlik, istikrar ve ekonomi için atılması gereken adımları var.
# türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # Azerbaycan # cumhurbaşkanı # ulusal kanal # nato # çavuşoğlu # Ermenistan # son # basın # mart # möntro # mariupol