Rusya Ukrayna'da Yaroviv üssünü vurdu

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna’ya askeri operasyonu devam ediyor. Rus Ordusu, Ukrayna’nın batısındaki Yavoriv üssünü vurdu. NATO tatbikatları için de kullanılan üste, Ukrayna ordusundaki Neo-Nazi gruplar ve yabancı paralı askerler eğitiliyordu. Rusya Savunma Bakanlığı, operasyonun başından bu yana 3 bin 600’den fazla askeri hedefin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Rusya’nın, Ukrayna'daki NATO yığınağına ve Kiev yönetimindeki Nazizme karşı başlattığı askeri harekat 18 günü geride bıraktı.

Rus ordusu, NATO tarafından, Kiev korumasındaki Neo-Nazi gruplara ve yabancı askerlere eğitim verilen Yavoriv askeri üssünü vurdu. Operasyonda en az 35 kişi öldü.

Ukrayna’nın Polonya sınırı yakınlarındaki üs, Ukrayna ordusu ile Batılı ordular arasında önemli bir temas noktasıydı. Ukrayna’ya gönderilen yabancı askerler için de lojistik ve eğitim merkezi haline getirilmişti.

Ukraynalı bir askeri yetkili, Kiev’in Rusya’ya karşı yabancı paralı askerlerden oluşturduğu uluslar arası lejyonun bir parçası olarak, Yavoriv üssünde bin kadar yabancı askerin eğitim gördüğünü bildirdi.

Yavoriv üssü, NATO birlikleri ve Ukraynalılar tarafından tatbikatlar için de kullanılıyordu. Üste yıllardırdar Ukrayna ordusu içindeki Neo-Nazi grupları eğiten ABD askerleri ise, Rusya’nın operasyonundan önce üsten çekilmişti.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı Neo-Nazi taburu ‘Aydar’ tarafından, Nikolo-Vasilievsky Manastırı'nda rehin alınan 300 sivilin, Rus askerlerince kurtarıldığını duyurdu.

Bakanlık sözcücü İgor Konaşenkov, operasyonun başından bu yana Ukrayna ordusuna ait 3 bin 687 askeri hedefin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Donbass’ta da Lugansk ve Donetsk birlikleri, Rusya Ordusunun desteğiyle ilerliyişini sürdürüyor. Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Karargahı'ndan yapılan açıklamada, şu ana kadar 89 yerleşim bölgesinde kontrolün sağlandığı bildirildi.

Rusya’nın açtığı insani koridorlardan sivillerin tahliyeleri de devam ediyor. Mraiupol ve çevresinde 96 kişi daha tahliye edildi. Ayrıca aralarında Türklerin de bulunduğu 140’dan fazla yabancının Herson kentinden Kırım’a geçişi sağlandı.

Öte yandan Rusya ile Ukrayna arasında müzakere süreci de sanal ortama taşındı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, müzakerelerin çevrim içi olarak devam ettiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak da, müzakerelerde uzlaşmaya yaklaşıldığını söyledi. Özel çalışma alt gruplarının oluşturulduğunu belirten Podolyak, “Tüm sorunları konuştuk, şu anda bunların hukuki formatları üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

# abd # rusya # Ukrayna # nato # Devlet # paralı asker # askeri üs # kiev # nazizim