Pakistan Büyükelçisi Ulusal Kanal'a konuştu

Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Syrus Gazi, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun Bir Kuşak Bir Yol projesinde bayrak gemisi olduğunu söyledi. Antalya Diplomasi Forumu’nda Ulusal Kanal’ın sorularını yanıtlayan Büyükelçi Gazi, Bir Kuşak Bir Yol’un büyük bir program olduğunu ve bölge için dönüştürücü nitelikte olduğunu vurguladı. Gazi, projedeki son durumu da ayrıntılarıyla anlattı.

Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Osman Zeybekoğlu

Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2013 yılında başlattığı Bir Kuşak Bir Yol inisiyatifinin önemine dikkat çekti. Programın ayrıntılarını ve hedeflerini paylaştı.

Antalya Diplomasi Forumu’na Pakistan’ın katılımı büyükelçilik düzeyinde oldu. Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Syrus Gazi, forumda Ulusal Kanal’ın sorularını yanıtladı. Gazi, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun gemisi olarak tanımladığı Kuşak Yol inisiyatifini önemine dikkat çekti:

- Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru, Bir Kuşak Bir Yol projesinin bayrak gemisidir. Bu Çin’in girişimiyle başlamıştır aslında bu bir proje değildir bu kocaman bir programdır.
- Yeni karayolları yapılmaktadır. Demiryolu bağlanabilirliği geliştirilmektedir. Endüstriyel sanayi alanları kurulmaktadır. Bu bölgelerde istasyonlarımız kurulmaktadır. O halde bu proje bölgemiz için dönüştürücü nitelikte bir projedir. Ve bizim ilk plandaki önceliğimiz bu projenin tamamlandığını görmektir.

Büyükelçi Gazi, 10 milyarlarca dolar değerindeki Bir Kuşak Bir Yol’un uzun vadeli bir proje olduğunu belirtti. Gazi, inisiyatifin merkezindeki diğer ülke ve Türkiye'nin de planın oluşturacağı faydalardan yararlanmayı beklediğini söyledi:

- Mesela diğer ülkeler gibi Türkiye de bu planın oluşturacağı faydalardan yararlanmayı beklemektedir. Mesela ihracat işleme bölgeleri gibi, buralarda fabrikalar kurabilmek gibi. Bu aslında çok dikey bir projedir. Ama bu projenin sadece kuzeyden güneye değil yatay bileşenleri de olmalıdır. Biz de bunu kısa sürede görmeyi bekliyoruz.

Pakistan Büyükelçisi Gazi, Bir Kuşak Bir Yol projesinin ayrıntıları ve son durumu hakkında da bilgiler verdi:

- Yeni kurulumlar tesisler yapılmaktadır. Mesela Gvadar Limanı şu anda çalışmaktadır, işlevseldir. Gvadar’da uluslararası bir havalimanı da bulunmaktadır, böylece bütün elemanlar yerindedir ve doğru yolunda gitmektedir.
# ankara # türkiye # antalya # çin # ekonomi # ulusal kanal # pakistan # dolar # Çin Halk Cumhuriyeti # son # diplomasi # Bir Kuşak Bir Yol