AB'den Rusya'ya 4. yaptırım paketi

Avrupa Birliği, Rusya’yı hedef alan dördüncü yaptırım paketini onayladı. Yaptırım kararına göre Rusya'ya lüks mal ihracatı yasaklanacak, ülkeden demir-çelik ithalatı engellenecek, varlıklı Rus iş insanlarının mal varlıkları dondurulacak.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler NATO’nun doğuya ilerlemesini Ukrayna’ya askeri operasyon ile durduran Rusya’ya dördüncü yaptırım paketi uygulama konusunda anlaştı. Paketin ayrıntıları açıklanmasa da kapsamı sızdırıldı.

Edinilen bilgiye göre 4. paket; Rus demir çelik ithalatına, 50 bin avrodan pahalı arabalar dâhil lüks malların ihracatına ve petrol şirketleriyle enerji sektörüne yatırım yasağını içerecek.

Yaptırımlar kapsamında İngiltere’nin Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abramoviç ve 14 kişinin daha AB’nin yasaklı Rus milyarderler listesine dâhil edileceği belirtildi. Fransa’nın ise Rusya’yı ‘‘en çok kayırılan ülke’’ statüsünden çıkaracağı bildirildi. Bu durum Rus ürünlerinin yasaklanması ya da ağır vergiler uygulanmasına neden olacak. Yaptırımlar AB’nin resmi gazetesinde yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Rusya'nın Uluslararası Para Fonu ( IMF) ve Dünya Bankası da dâhil olmak üzere önde gelen çok uluslu kuruluşlara üyelik haklarını askıya almaya çalıştığını da söyledi. Kiev yönetimi ise Avrupa Konseyi’nden Rusya’yı üyelikten çıkartmasını istedi.

# abd # rusya # Ukrayna # operasyon # imf # fransa # nato # avrupa birliği # ab # petrol # yaptırım # enerji # chelsea # Ursula von der Leyen # kiev # uluslararası para fonu # Avrupa Komisyonu