Rusya ile Ukrayna 6. kez görüştü

Rusya ile Ukrayna müzakerelerinde 6. görüşme yapıldı. Müzakerelerin umut verdiğini belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve İsrail'in Ukrayna'yla müzakerelerde ara buluculuk yapma tekliflerine olumlu baktığını kaydetti. Ukrayna tarafından ise önemli bir teklif geldi.

Rusya’nın askeri kararlılığı müzakere masasından olumlu sinyallerin gelmesini sağladı. Rusya ile Ukrayna heyetleri 6. kez müzakere masasına oturdu. Rusya tarafı 4. görüşmeden bu yana olumlu vurgular yapıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, müzakerelerde işin ruhunun görüşülmeye başlandığını açıkladı. Lavrov, bunun Ukrayna’nın tarafsız statüsü üzerinde anlaşılabileceğine dair umut verdiğini ifade etti.

SERGEY LAVROV'DAN SICAK MESAJLAR

Rus bakan, Türkiye ve İsrail’in arabuluculuk teklifini de değerlendirdi. Lavrov, “ Moskova'nın Türkiye ve İsrail'in Ukrayna'yla müzakerelerde arabuluculuk yapma tekliflerine olumlu baktığını” kaydetti.

- Rusofobik oyunu oynamayı reddeden ve mevcut krizin temel nedenlerini, burada Rusya'nın temel ulusal çıkarları, meşru çıkarlarının söz konusu olduğunu anlayan ve bu savaşa dahil olmayan ülkelerin tekliflerine elbette olumlu bakıyoruz.

'' ABD ŞANTAJ YAPIYOR''

Rus Dışişleri Bakanı, ABD'nin Rusya'yla işbirliği yaptıkları için Türkiye, Çin, Hindistan, Mısır ve diğer ülkelere baskı yapmaya çalıştığını söyledi.

- Daha da şaşırtıcı olan, bu tür şantajların Çin, Hindistan, Mısır gibi eski uygarlıklara karşı yapılıyor olması. Türklerden neler talep ettiklerini hatırlıyor musunuz?

Ukrayna ile yapılan müzakerelerde Rusya delegasyonunun başkanlığını yapan Vladimir Medinskiy, Ukrayna tarafının teklifini açıkladı. Medinskiy, Ukrayna tarafının, Avusturya ya da İsveç gibi, yabancı askeri güçlerden arındırılmış ve tarafsız, ancak kendi ordusu ve donanması olan bir ülke statüsü almak istediğini söyledi. Medinskiy, bu önerilerin Rusya ve Ukrayna’nın savunma bakanlıkları düzeyinde ele alındığını bildirdi.

UKRAYNA AVUSTURYA/İSVEÇ MODELİNİ ÖNERDİ

Kremlim de Ukrayna’nın teklifine olumlu baktı, uzlaşı olarak görülebilir denildi.

- Ukrayna’ya Avusturya ya da İsveç gibi kendi ordusu olan, ancak yabancı askeri güçlerden arındırılmış ülke statüsünün verilmesinin bir uzlaşı olarak görülebilir.

RUSYA'YA DOSTLARI DESTEK VERİYOR

Bu arada Rusya ve İran Dışişleri Bakanları Moskova’da bir araya geldi. ABD'nin tek taraflı yaptırımlarla hedef aldığı Rusya ve İran, işbirliklerini sürdüreceklerini duyurdu. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin'in sorunların yaptırımlarla çözülmesini hiçbir zaman desteklemediğini ve uluslararası hukukta karşılığı olmayan tek taraflı yaptırımlara daima karşı çıktığını belirtti.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # çin # isveç # lavrov # Sergey Lavrov # Ulusal # ateşkes # savunma # rus # moskova # avusturya # şantaj # Arabuluculuk # müzakere