ABD'nin Ukrayna'daki ölüm tesisleri

Rusya, ABD’nin Ukrayna’da biyolojik silah ürettiğine dair yeni belgeler yayınladı. Belgeler, Pentagon’un, Ukrayna’nın 4 büyük kentindeki biyo-projeler için 32 milyon dolar kaynak sağladığını ortaya koydu. Projeler arasında koronavirüs ile ilgili çalışmalar dikkat çekti. Ukrayna'da toplanan biyo-örneklerin, üçüncü ülkelere transfer edildiği belirlendi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ukrayna’da ortaya çıkarılan biyo-laboratuvarları dünyada endişe yaratıyor.

Ele geçirilen bio-laboratuvarlarda incelemelerini sürdüren Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’nin finanse ettiği askeri biyolojik projelere dair yeni belgeler yayınladı. Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov’un açıkladığı belgelerde, Ukrayna'daki biyo-tesislerin faaliyetlerine ilişkin çarpıcı tespitler yer aldı.

Krillov’un açıklamasına göre, Ukrayna’da biyo-çalışmalar, çeşitli projeler kapsamında 2009 yılından bu yana devam ediyordu. Amerikan Savunma Bakanlığı, Kiev, Lviv, Odessa ve Harkov'daki laboratuvarlara Kırım-Kongo Kanamalı Ateşini inceleme projeleri için 32 milyon dolar kaynak sağladı.

"ABD, PROJELER İÇİN 32 MİLYON DOLAR KAYNAK SAĞLADI"

6 Mart 2015 tarihli bir belgeyi gösteren Kirillov, belgenin, Pentagon’un Ukrayna'daki biyo-silah projelerinin doğrudan finansörü olduğunu kanıtladığını söyledi:

- Ortak biyolojik faaliyetlerle ilgili anlaşma Pentagon ile Ukrayna Sağlık Bakanlığı arasında imzalanıyor. Fakat fonların gerçek alıcısı, Kiev, Odessa, Lviv ve Harkov'da bulunan Ukrayna Savunma Bakanlığı laboratuvarları. Toplam finansman tutarı 32 milyon dolar. 2016'dan, söz konusu projelerin başladığı andan beri ABD ve Ukrayna, askeri biyolojik alanda olmasına rağmen bu projeleri uluslararası raporlarda kasıtlı olarak bildirmediler.

"PROJELERDE KORONAVİRÜS DAHİL 6 VİRÜS AİLESİ SEÇİLDİ"

Belgelerde en dikkat çeken ayrıntı ise, koronavirüs çalışmalarıyla ilgili. Krillov’un açıklamasına göre, koronavirüs salgının arefesinde, Ekim 2019'da, Ukrayna ve Gürcistan’da yarasa patojenleri üzerine ABD liderliğinde bir proje başlatıldı. Pentagon, bu proje için 1.6 milyon dolar kaynak ayırdı.

- Ukrayna'daki laboratuvarlar hastalıkların yarasalar yoluyla bulaştırılmasını öngören P-782 projesinin ana uygulayıcısıydı. Üstelik araştırmalar sistemsel nitelikteydi ve 2009'dan beri P-382, P-444 ve P-568 projeleri çerçevesinde ABD'li uzmanların doğrudan gözetimi altında yürütülüyordu.

UKRAYNA'DA TOPLANAN NUMUNELER 3. ÜLKELERE TRANSFER EDİLDİ

Belgelerde, Ukrayna'da toplanan biyo-örneklerin, aralarında Almanya, İngiltere ve Gürcistan’ın da olduğu üçüncü ülkelere transfer edildiği bilgisine ulaşıldı. Ukrayna vatandaşlarından alınan 5 bin kan serumu örneği, Tiflis'teki Pentagon'a bağlı Lugar merkezine transfer edildi. 773 biyolojik numune ise İngiltere'deki referans laboratuvara aktarıldı.

Rusya Lideri Vladimir Putin’in operasyon emrini verdiği 24 Şubat günü, Ukrayna Sağlık Bakanlığının, ABD Savunma Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda söz konusu tesislerdeki veba, şarbon ve kolera dâhil öldürücü virüslerin numunelerini yok ettiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Ukrayna’daki askeri biyolojik tesislerin varlığını doğrulamış, buralardaki belgelerin Rusya’nın eline geçmemesi için Kiev yönetimiyle birlikte çalıştıklarını söylemişti.

Çin yönetimi de Washington’a Ukrayna’daki biyolojik faaliyetlerini açıklama çağrısı yapmıştı.

# abd # rusya # Ukrayna # açıklama # Putin # koronavirüs # operasyon # silah # proje # son dakika # Biden # washington # tesis # savunma # pentagon # Gürcistan # mart # laboratuvar # rusya savunma bakanlığı # Zelenskiy # biyolojik silah # İgor Kirillov