İngiliz basınından 'barış planı' iddiası

İngiliz Financial Times Gazetesi, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerde 15 maddelik barış planı üzerinde önemli ilerleme sağlandığını iddia etti. Söz konusu plana göre, Ukrayna, NATO'ya katılma hedefinden vazgeçecek. Ukrayna'yı aralarında Türkiye’nin de olduğu 3 ülke koruyacak.

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna sahasındaki kararlılığı, müzakere masasından olumlu sinyallerin gelmesini sağladı. İngiliz Financial Times Gazetesi, iki ülkenin, 15 maddelik barış planı üzerinde önemli ilerleme sağlandığını yazdı.

Gazetenin iddiasına göre, söz konusu plan, Kiev’in tarafsızlığını ilan etmesi ve ordusunda sınırlamaları kabul etmesi halinde, Rusya’nın ateşkes ilan ederek ülkeden çekilmesini öngörüyor.

Bununla birlikte, Ukrayna, NATO'ya katılma hedefinden vazgeçecek, yabancı ülkelerin askeri üslerine veya silahlarına ev sahipliği yapmayacağının garantisi de verecek. Karşılığında ise Ukrayna; ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerden koruma sağlayacak.

Financial Times’a göre, anlaşmanın önündeki en büyük engel Kırım ve Donbass bölgesinin statüsü… Rusya, Kırım'ın Rus toprağı ve Donbass'ın ise Cumhuriyet olarak tanınmasını istiyor. Ukrayna tarafı ise, anlaşma için öncelikli olarak Rus ordusunun tüm Ukrayna'dan çekilmesini şart koştu. Uzlaşmada, Kırım ve Donbass meselenin sorun olabileceği belirtildi.

Financial Times'ta çıkan barış planı iddiasıyla Kremlin’den "herhangi bir anlaşmayı açıklamak için erken" açıklaması geldi. Kremlin Sözcüsü Dymitri Peskov, “doğru olan bazı kısımlar var ama genel olarak yanlış. Müzakerelerde bir ilerleme olduğunda Kremlin bunu açıklayacaktır.” ifadelerini kullandı.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # nato # ateşkes # kırım # peskov # Financial Times # askeri üs # kiev