Limonu zirai don vurdu

Adana’da yaşanan zirai donun narenciye ürünlerine etkisi gün yüzüne çıkmaya başladı. Geçen sene ihracat yasağı ve plansızlık nedeniyle dalında kalan erkenci limon ağaçlarının tamamı kurudu. Üreticiler bir an önce zarar tespitinin yapılmasını ve destek verilmesini bekliyor.

2021 yılında ihracat yasağı ve plansızlık yüzünden ürünleri dalında kalan limon üreticilerini bu kez de zirai don vurdu. Bu sene yüzde 90 oranında verim kaybı olabilir.

Mart ayının ortalarında arka arkaya yaşanan zirai don Çukurova’da erkenci ürünlerin tamamını kurutmuştu. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte erkenci limonlarda da zarar gün yüzüne çıktı. Bu sene bir çok bahçede limon hasadı yapılamayacak.

Zirai dondan dolayı çiçekleri ve yaprakları kuruyan limonlardan bir sonraki yıl verim alınabilmesi için, üretici bakım yapmaya devam etmek zorunda. 2021 yılında dönüm maliyeti 3500 lira olan limonun artan girdilerle birlikte bu sene dönüm maliyetinin 10 bin 500 lirayı bulması bekleniyor. Geçen sene ürünleri dalında kalan üreticilerin ise bu maliyetleri karşılayacak gücü kalmadı.

Geçen sene 850 dönüm narenciye bahçesine tarım sigortası yaptırmak için 300 bin lira para ödediğini söyleyen Üretici Ali Töz, TARSİM’in don dönemini kapsamamasına tepki gösterdi.

Ziraat Mühendisi Bahadır Berkyez de TARSİM’in kapsamının bahçe ürünleri için yıllık yapılması ve bütün afetleri kapsaması gerektiğinin altını çizdi.

Tarım komisyonu kurularak bilimsel yöntemlerle ürün ve ağaçların kurtarılması için çalışmalar yapılması talep edildi.

# Adana # adana # ihracat # tepki # Hava # mart # zirai don # limon