MSB'den serseri mayın açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Karadeniz'i tehdit eden serseri mayınlar ile ilgili kıyıdaş ülkelerin iş birliğine vurgu yaptı. Mayınları temizlemek için NATO’ya ihtiyaç olmadığını belirten kaynaklar, kıyıdaş ülkelerin bu sorunu çözmek için yeterli imkânları olduğunu vurguladı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Türkiye’nin serseri mayınlar sorununda kıyıdaş ülkelerin iş birliği ile çözümden yana olduğunu vurguladı. Hem Türkiye hem de kıyıdaş ülkelerin imkânlarının bu sorunu çözmeye yeterli olduğu belirten kaynaklar, şu an NATO’ya ihtiyaç olmadığını da kaydetti. Uzmanlar da Türkiye ve Rusya’nın mayınlara karşı ortak görev gücü kurmasını önermişti.

Bakanlık kaynakları, Ukrayna’nın Karadeniz’e bıraktığı demirli mayınlara karşı iş birliği mesajı verildi. Mayınlara karşı önlemlerin devam ettiği belirtildi:

- Bugüne kadar, 26 Mart’ta İstanbul Boğazı yaklaşma sularında ve 28 Mart’ta İğneada açıklarında tespit edilen toplam 2 adet mayın SAS timlerimizce etkisiz hâle getirilmiştir.
- Sürüklenen mayın tehlikesini bertaraf etmek maksadıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Romanya ve Bulgaristan Deniz Kuvvetleri dâhil olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak gerekli tedbirlerin alınmasına devam edilmektedir.
- Mayın tespiti halinde imha etmek üzere SAS timlerimiz yüksek hazırlık durumuna geçirilmiştir.

Uzun menzilli hava savunma sistemi SAMP-T’nin Türkiye, İtalya ve Fransa’nın ortak üretmesine yönelik gelişmeler de MSB kaynaklarına soruldu. Kaynaklar, SAMP-T konusundaki çalışmaların kaldığı yerden devam etmesinin doğal olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin hava savunma sistemi ihtiyacına da dikkat çekildi.

Bakanlık kaynakları, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in F-35 defterinin kapandığına yönelik açıklamalarını da değerlendirdi. Kaynaklar, ABD ile F-35 konusundaki görüşmelerin MSB seviyesinde sürdüğünü ve önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ifade etti.

Türkiye’nin terörle ve FETÖ ile mücadele bilançosu da paylaşıldı:

- 1 Ocak’tan itibaren Irak’ın kuzeyinde 17’si büyük, 66’sı orta çaplı olmak üzere 83 operasyon icra edilerek 92 terörist, 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil 33.976 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. 15 Temmuz 2016’dan bugüne kadar 24.339 personel ihraç edilmiştir. 1.079 personel hakkında ise idari süreç devam etmektedir.

Yunanistan’ın gayri askeri statüdeki adalardaki ihlallerinin devam ettiğinin de altı çizildi:

- 2022 yılında 423 ihlal gerçekleştirmiş, yine bu dönemde söz konusu adalara 11’i savunma bakan yardımcısı tarafından olmak üzere 19 ziyaret gerçekleştirerek uluslararası hukuku ihlal etmeye devam etmiştir.
# istanbul # abd # türkiye # rusya # fetö # Ukrayna # msb # terörle mücadele # F-35 # Deniz # Milli Savunma Bakanlığı # nato # Hava # mart # mayın