Pakistan Halkı ABD dayatmasına karşı tek vücut

Pakistan’da halk ABD destekli darbeye karşı ayakta… İmran Han’ın liderliğindeki Pakistan Adalet Hareketi, ülke genelinde mitingler düzenledi, milyonlarca Pakistanlı Amerikan darbesine karşı meydanlara indi.

Pakistan’da İmran Han'ı iktidardan düşüren Amerikan destekli süreç halkın büyük öfkesine yol açtı. Milyonlarca Pakistanlı, İmran Han’a destek için meydanlara indi.

Han’ın liderliğindeki Pakistan Adalet Hareketi, ABD’nin ülkede iktidar değiştirme girişimine karşı, 25 merkezde miting düzenledi. Başta İslamabad ve Karaçi olmak üzere onlarca kentte meydanlara çıkan halk, ABD darbesine karşı direniş mesajı verdi.

Pakistan bayrakları ve İmran Han’ın fotoğraflarını taşıyan Pakistanlılar, yollarda kilometrelerce araç kuyrukları oluşturdu.

110 milyon kişinin yaşadığı Pencap eyaletinin Sağlık Bakanı Yasmin Raşid de İmran Han’a destek veren isimler arasındaydı. 71 yaşındaki Raşid, ABD destekli Pakistan muhalefetine tepkisini meydanlarda dile getirdi.

Son iki haftadır sık sık ABD destekli darbe girişimine dikkati çeken İmran Han, Washington tarafından mektupla tehdit edildiğini açıklamış ve halkı darbeye karşı sokağa çağırmıştı. İmran Han'ın başbakanlık koltuğundan Meclis kararıyla indirilmesi Pakistan tarihinin belki de en geniş katılımlı gösterileriyle protesto edildi.

İmran Han, sosyal meyda hesabından meydanlardan görüntü paylaşarak, kendisine destek olan Pakistan halkına teşekkür etti. Han, paylaşımında, "Ülkemin tarihinde hiç bu kadar çok insan, yurtdışından ithal bir haydut hükümete karşı protesto için kendiliğinden sokaklara dökülmemişti." İfadelerini kullandı.

İmran Han, hükümetinin düşürülmesinin ardından Amerikan destekli darbe girişimine şu sözlerle tepki göstermişti:

- Dış güçlerin komplosuna karşı yalnız kaldım; beni öldürmek istiyorsanız öldürebilirsiniz, fakat vatandaşlarıma ihanet etmeyeceğim. Köleliği kabul etmeyeceğim. Son ana kadar savaşacağım ve hapse girmeye hazırım. ABD ve Pakistan'daki köleleri, onların önünde diz çökmemizi istiyorlar. Ben ve halkım, kimsenin önünde diz çökmeyecek.

Öte yandan İmran Han'ın yerine kimin başbakan olacağı Pakistan Meclisi'nde bugün yapılacak oturumda belli olacak. Mecliste yapılacak seçimde 2 isim aday oldu. Pakistan Müslüman Ligi-Navaz lideri Şahbaz Şerif ve İmran Han'ın eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi başbakanlık için Meclis Başkanlığına başvuru yaptı.

İmran Han, Meclis’teki seçim öncesi, partisi Pakistan Adalet Hareketi’nin grup toplantısına başkanlık edecek…

# sağlık # abd # meclis # pakistan # seçim # oldu # son # İmran Han