İmran Han ABD'ye direniyor

Pakistan halkı İmran Han’ın liderliğinde ABD darbesine karşı ülke genelinde direniş başlatırken, Meclis’te de hareketli saatler yaşandı. Yolsuzluktan yargılanan ABD destekli muhalefet blokunun adayı Şahbaz Şerif başbakanlığa getirildi. Meclis’teki oylama öncesinde İmran Han’ın başkanı olduğu Pakistan Adalet Hareketi milletvekilleri topluca istifa etti. “Yolsuzluktan yargılanan birinin Başbakan olması Pakistan’a yapılan en büyük hakarettir” diyen İmran Han, Pakistan halkına direniş mesajı verdi.

Pakistan’da, ABD destekli darbe girişimiyle görevden alınan İmran Han’ın yerine, yolsuzluktan yargılanan Şahbaz Şerif getirildi.

Oylama öncesinde Pakistan Millet Meclisi’nde hareketli saatler yaşandı. İmran Han, partisi Pakistan Adalet Hareketi’ni topladı, Meclis’ten çekildiklerini duyurdu. Şahbaz Şerif’i işaret ederek, “yolsuzlukla suçlanan birinin başbakan olması Pakistan’a hakarettir” dedi:

- Hakkında 16 milyar 8 milyon rupi yolsuzluk davası olan bir adamın başbakan seçilmesi bu ülkeye yapılan en büyük hakarettir. Millet meclisinden istifa ediyoruz.

Pakistan Adalet Hareketi Partisi’nin 120'nin üzerinde milletvekili seçimi boykot ederek, topluca istifa etti. Başbakanlık için aday olan eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Meclis sıralarından milletvekillerine ve Pakistan halkına seslenerek, "ithal hükümete" karşı direnişi sürdüreceklerinin mesajını verdi:

- Pakistan ulusunun önünde iki yol var; kölelik ya da kendine saygı… dış müdahaleyle getirilen bu hükümeti meşrulaştırmayacağız. Boykot ediyoruz ve Meclis’ten istifa ettiğimizi duyuruyoruz.

Pakistan Adalet Hareketi Partisi milletvekilleri, Kureyşi'nin açıklamasının ardından meclisten ayrıldı. Tek aday olarak kalan Şahbaz Şerif, 174 oy alarak başbakanlığa getirildi.

# abd # meclis # milletvekili # hükümet # aday # pakistan # darbe # İmran Han # Pakistan Adalet Hareketi # şahbaz şerif