Mardin'de Her Evde Bulunuyor! 6 Ay Kadar Muhafaza Ediliyor

Mezopotamya topraklarında kervanların vazgeçilmez yiyeceği olan o yiyecek Mardin'de her evde bulunuyor. Severek tüketilen o yiyecek 6 ay kadar muhafaza ediliyor.

Mardin'de Her Evde Bulunuyor! 6 Ay Kadar Muhafaza Ediliyor
Mardin'de Her Evde Bulunuyor! 6 Ay Kadar Muhafaza Ediliyor

Tarihte Mezopotamya topraklarında kervanların vazgeçilmez yiyeceği olan peksimet ekmeği Mardin'de her evde bulunuyor. Vatandaşlar tarafından severek tüketilen peksimet, fırında kurutularak hazırlanıyor. Kilosu 37 TL'den satışa sunulan ekmek 6 ay kadar muhafaza ediliyor. Soğuk havaların etkisiyle tadından hiçbir şey kaybetmiyor. Fırınlarda özenle hazırlanan peksimet, kış aylarında daha çok tüketiliyor.

Mardin'de Her Evde Bulunuyor

Mardin'de Her Evde Bulunuyor
Mardin'de Her Evde Bulunuyor

Peksimet satışı yapan Bilal Paşavat; kepekli peksimet, normal peksimet, el kesmesi bir de buğdaylı olarak çeşitleri olduğunu söyledi. Nem çekmediği ve sağlıklı olduğu için Mardin'de tercih edildiğini belirten Paşavat şu ifadeleri kullandı:

"Turistlerin de yoğun ilgisini çekiyor. Buraya gelen misafirlerimiz peksimeti merak ediyor, ilgilerini çekiyor. Mide suyuna iyi gelmesi ve sağlıklı olması daha çok ilgi çekiyor. Yapım aşamasında herhangi bir katkı maddesi yok. Peksimet 2 kere fırınlanıyor. Kesinlikle bayatlama olmuyor. 6-7 ay boyunca tazeliğini koruyor"

6 Ay Kadar Muhafaza Ediliyor

6 Ay Kadar Muhafaza Ediliyor
6 Ay Kadar Muhafaza Ediliyor

1984 yılından beri peksimet ustalığı yapan Serdar Paşavat, Mardin halkı ekmek bulunmadığı yıllarda peksimet tükettiğini ve her evde bulunduğunu dile getirdi.

"Hem sağlık açısından hem de diyet açısından en ideal ekmek tüketimi peksimettir" diyen Paşavat, şu sözlere yer verdi:

"6 ay kaldığı sürece bozulmaz. Mide suyunu çektiği için daha sağlıklı bir ekmektir. Mide de kolay sindirim sağlıyor. Hem diyet hem de sağlık açısından faydalıdır. Şehir dışında bulunan Mardinliler peksimet ister ve mutlaka evlerinde bulunur. Kısacası peksimet Mardin’in vazgeçilmez ekmeğidir."

Peksimet almaya gelen Gülcan Aksi, "Mardinliyim, buraya peksimet almaya geldim. Peksimet Mardin'de sıklıkla tüketilen bir üründür. Çorbalarda, kahvaltıda tüketiyoruz. Mardin'de her evde peksimet bulunur" ifadelerinde bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

# Mardin # mardin