OHAL tezkeresi Meclis'te onaylandı

Depremden etkilenen 10 ili kapsayan OHAL tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildi.

Deprem bölgesindeki 10 il için Olağanüstü Hal Kararı Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldü.

Görüşmeler depremde hayatını kaybeden AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş ile tüm yurttaşlarımız İçin saygı duruşu ile başladı.

OHAL KARARI TBMM'DE KABUL EDİLDİ

Ardından tezkere üzerinde görüşmelere geçildi. İlk sözü hükümet adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay aldı. Oktay Mecls'e bilgi verdi, OHAL kararının gerekliliğini anlattı:

- OHAL uygulamasında amaç; yaraların en hızlı şekilde sarılmasıdır. Acil ve hayati ihtiyaç malzemelerinin karşılanması, afet bölgesinde yıkılma riski olan binaların bulunduğu alanlara girişin sınırlandırılması, tehlike arzeden binaların yıkılması ve zaruri ihtiyaçların dağıtımının düzenlenmesi gibi zorunlu işler olağanüstü hal yönetimi ile kolaylıkla ve hızlıca sağlanabilecektir. Mülki idare amirleri, tedavi, kurtarma, yedirme, giydirme ve barındırma gibi işlerle bu gibi işlerin gerektirdiği acil satın almaları ve kiralamayı doğrudan yapabilecektir. Konaklama tesislerinin olağanüstü hal gereklerine göre kullanılabilmesi OHAL kapsamında mümkün olabilecektir.

 OHAL KARARI TBMM'DE KABUL EDİLDİ

Fuat Oktay, OHAL kararına tepki gösterenlere de yanıt verdi:

- Malumunuz daha önce ABD, Kanada ve Filipinler gibi pek çok ülkede doğal afetler sonrası OHAL ilan edilmiştir. Ülkemizde de OHAL, afetten etkilenen iller ile sınırlı tutularak meclisimizin onayına sunulmuştur. Tek hedef, afet yönetimi sürecinde en çabuk ve en etkili şekilde, her anlamda insanımızın yardımına koşabilmektir. Olağanüstü hal durumunun hayati bir karar olduğuna inanıyorum. Tartışmaları, birbirimizi çekiştirerek, eleştirerek, vurarak kaybedecek vaktimiz yok. Bir ve beraber olmaya her zamankinden fazla ihtiyacımız var. Başta gazi meclisimiz çatısı altında bulunan vekillerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımıza dayanışma, bir ve beraber olma çağrımı yinelemek istiyorum.

Konuşmaların ardından oylama ile Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi kabul edildi. Anayasa'nın 119. maddesine göre 10 ilde 8 Şubat 2023 Çarşamba gününden itibaren 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildi.

# deprem # tbmm # ohal