14 Temmuz Güneş Tutulması mı Olacak? Nerelerden Görülebilecek!

Gökyüzünde gerçekleşen herkes tarafından merakla beklenen 2024 yılı güneş tutulmasının tarihi belli oldu! 14 Temmuz Güneş Tutulması mı Olacak? Bu tarih hayatlarımızda ne gibi değişikliklere yol açacak? Güneş tutulması nerelerden görülebilecek? Detaylar yazımızda!

14 Temmuz Güneş Tutulması mı Olacak? Nerelerden Görülebilecek!
14 Temmuz 2024'teki Güneş tutulması saat kaçta!

2024 yılında gerçekleşmesi beklenen güneş tutulmasının ne zaman olacağı belli oldu! 14 Temmuz Güneş Tutulması mı olacak? Güneş tutulması saat kaçta olacak ve nerelerden görülebilecek? Sizler için yazdık!

BU TARİHE DİKKAT! 14 TEMMUZ GÜNEŞ TUTULMASI MI OLACAK?

Ay'ın Dünya ile Güneş arasında tam olarak hizalanması sonucu Güneş'in bir kısmının veya tamamının Ay tarafından örtülmesi olayı olan güneş tutulması Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasındaki açının derecesine bağlı olarak gerçekleşmektedir.

14 temmuz güneş tutulması saat kaçta

Bu açı değeri 0 ile 180 derece arasında değişmektedir. Ay'ın yörünge düzlemi, Dünya'nın yörünge düzlemine yaklaşık 5 derece eğimli olduğundan her ay Güneş tutulması görülmez. Güneş tutulması, tam güneş tutulması ve halkalı güneş tutulması olmak üzere iki şekilde gerçekleşebilmektedir. Ay'ın Güneş'i tamamen kapattığı tam güneş tutulması durumunda tam güneş tutulması gerçekleşir ve Güneş'in etrafında bir halka şeklindeki atmosferi olan korona görülebilir. Ay'ın Güneş'i tamamen kapatamayacak kadar uzakta olduğu durumda halkalı güneş tutulması gerçekleşir ve Güneş'in etrafında bir halka şekli gözlemlenebilir. 2024 yılı güneş tutulması tarihi belli oldu! 14 Temmuz Güneş Tutulması mı Olacak? Sizler için aşağıda bu soruyu cevapladık!

2024 YILI 14 TEMMUZUNDA GÜNEŞ TUTULMASI OLACAK MI!

2024 yılında gökbilimciler iki tane güneş tutulması olmasını beklemekteler. Bu iki farklı tarihte gerçekleşecek olan tutulma türleri de farklı olacak. 2024 yılında gerçekleşecek olan ilk tutulma 8 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşecek tam güneş tutulması. Yılın ikinci tutulması ise 14 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşecek halkalı güneş tutulması. 14 Temmuz 2024'te Ay, Dünya ile Güneş arasında tam olarak hizalanmayacağından dolayı, güneş tutulması gerçekleşmeyecek.

GÜNEŞ TUTULMASI NERELERDEN GÖRÜLEBİLECEK!

14 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşecek halkalı güneş tutulması, ABD'nin batısı ile Orta ve Güney Amerika'nın bazı kesimlerinde görülebilecek. Tutulma, ABD'nin California eyaletinin güneyinden başlayacak ve Meksika, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Kosta Rika, Panama, Kolombiya, Ekvador, Peru, Bolivya ve Arjantin'den geçecek. Tutulmanın tam kısmı, ABD'nin Arizona eyaletinin güneyinde ve Meksika'nın Sonora eyaletinde görülebilecekken, Türkiye'de bu tutulma görülemeyecek.

8 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşecek tam güneş tutulması, Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünde görülebilecek ve Kanada'nın güneyinde sona erecek. Tutulmanın tam kısmı, Meksika'nın Chiapas eyaletinin güneyinde, Guatemala'nın kuzeyinde, ABD'nin Arizona, New Mexico, Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire ve Maine eyaletlerinde görülecek. Türkiye'den bakıldığında tutulmanın tam kısmı görülemeyecek, ancak Türkiye'nin güneyinden ve doğusundan kısmi olarak görülebilecek.