Kukulcuk Mantarları Dünyayı İstila Edebilir! Bilim Dünyası Şaşkına Döndü

Kukulcuk mantarlarının olağanüstü evrimi erken bir zamanda gerçekleşti. Kukulcuk mantarlarında tuhaflık gözlemleyen bilim insanları şaşkına döndü. Ayrıntılar, haberimizde...

Kukulcuk Mantarları Dünyayı İstila Edebilir! Bilim Dünyası Şaşkına Döndü
Kukulcuk Mantarları Dünyayı İstila Edebilir! Bilim Dünyası Şaşkına Döndü

mantarlar dünyasında tuhaf bir şeyler oluyor; kaporta mantarlarının yalnızca ölüleri yemek yerine artık canlı bitkileri de istila ettiği keşfedildi.

Mycena cinsi adıyla da bilinen kukulcuk mantarlarının, uzun zamandır ölü ağaçlar gibi yalnızca cansız organik maddelerle beslenen saprotrofik organizmalar olduğu düşünülüyordu. Ancak Danimarkalı mikologlardan oluşan bir ekip yerel kukulcuk matarlarını araştırırken mantarların önemli bir değişimin ortasında olduğunu keşfettiler.

Kukulcuk Mantarları Dünyayı İstila Edebilir

Bonnet Mantarları

bulguları detaylandıran bir çalışmanın baş yazarı Christoffer Bugge Harder'ı bir açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- DNA çalışmalarını kullanarak, Mycena mantarlarının canlı bitki konakçılarının köklerinde tutarlı bir şekilde bulunduğunu bulduk. Bu, kaportaların, benzersiz bir şekilde cansız bitki materyalini ayrıştırıcı olmaktan, canlı bitkileri istilacı olmaya kadar, evrimsel bir gelişim sürecinde olduğunu gösteriyor. Uygun koşullar.

 Kukulcuk Mantarlarının Analizi

Kukulcuk Mantarları

Kukulcuk mantarlarında bulunan karbon izotoplarını analiz ederek, aynı zamanda cinsin mantar  krallığının üç ekolojik nişinin geleneksel katı sınırları arasında yer alacak şekilde evrimleştiğini de buldular çünkü üyeleri hem canlı hem de ölü maddeyi kullanabiliyordu. Bugge Harder onları "fırsatçılar" olarak adlandırdı. 

Mikolog, canlı bitkilerle karşılıklı bir ilişki bile olabileceğini açıkladı. "Bazı  Miken türlerinin  bitkiler için vazgeçilmez bir besin olan nitrojeni bitkilerden gelen karbonla değiştirdiğini görüyoruz" ancak bu değişimin henüz ince ayarlanmadığını söyledi.

Okunması giderek yaygınlaşan bir cümle gibi görünen bu cümlede, araştırmacılar, Kukulcuk mantarındaki bu değişimin en azından kısmen insan faaliyetinin sonucu olabileceğini düşünüyor. Genç, sağlıklı bitkilerden oluşan tek tür popülasyonuna sahip tarlalar bir rol oynuyor gibi görünüyor çünkü daha yaşlı ormanlarla karşılaştırıldığında daha uzmanlaşmış mantarlar henüz kendilerine yerleşememişler. Bugge Harder'a göre bu, Mycena'nın uyum sağlaması için "en uygun koşulları" yaratıyor ve onlar bu fırsatı değerlendirmiş görünüyorlar.

Bunun bir The Last of Us  durumuna dönüşüp dönüşmeyeceğini merak ediyorsanız endişelenmenize gerek olmadığını bilmek sizi memnun edecektir. İklim değişikliği nedeniyle mantarların sıcaklık toleranslarını insan vücudunda hayatta kalabilecekleri noktaya uyarlayabileceklerine dair bazı spekülasyonlar var, ancak bunun Mycena'yı kapsaması pek mümkün değil.

Bugge Harder, şu ifadeleri kullandı:

- İnsanların ekolojik yaşam alanıyla ilgili mantar gruplarının gelişebilmesi düşünülemez bir şey değil. Ancak tropikal bölgelerde zaten yüksek sıcaklıklara uyum sağlamış çok sayıda mantar var. Zaten vücudumuzda olmadıklarında, Etkili bağışıklık sistemimiz sayesinde,
- Yani mantarlardan korkmak ya da en azından Mycena hakkında endişelenmek için herhangi bir neden göremiyorum.
# BİLİM TEKNOLOJİ # mantar # Bilim # dünya # istila