Erdoğan ile Sisi bir araya geldi! Yeni Delhi'de kritik görüşme

G20 Liderler Zirvesi için Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi. Kritik görüşmede Türkiye-Mısır ilişkileri ele alındı. İki ülke arasındaki yeni iş birlikleri de masaya yatırıldı.

Erdoğan ile Sisi bir araya geldi! Yeni Delhi'de kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18. kez düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bulunuyor. Zirve kapsamında Hindistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada kritik görüşmeler de gerçekleştiriyor.

Erdoğan ile Sisi bir araya geldi

MISIR CUMHURBAŞKANI İLE BİR ARAYA GELDİ!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için gittiği Hindistan’da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile biraraya geldi.

Bu, iki liderin Kasım 2022'de Katar’daki Dünya Kupası açılışında tokalaşmasının ardından yaptığı ilk resmi görüşme oldu. Heyetler arası görüşmede Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan eşlik etti.

Görüşmede, Türkiye-Mısır ikili ilişkileri, ticaret hacminin artırılması ve enerji alanındaki yeni iş birlikleri ile bölgesel ve küresel meseleler ele alındı. Erdoğan, karşılıklı büyükelçi atamalarıyla ilişkilerin yeni bir döneme girdiğine işaret etti. İkili ülke ilişkilerinin hak ettiği seviyeye en kısa zamanda ulaşacağına olan inancını dile getirdi.

Türkiye ve Mısır, 2013 yılında bozulan ilişkilerin normale dönmesi için bir süredir diplomatik adımlar atıyor.

İki ülke, 2021'de başlayan normalleşme sürecinde diplomatik ilişkilerini büyükelçilik seviyesine çıkarmıştı.

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü, Şubat ayındaki deprem felaketi sonrası Türkiye'yi ziyaret etmişti. Şükrü, 2013 yılından beri Türkiye’ye giden ilk üst düzey Mısırlı yetkili olmuştu. Mart ayında ise eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahire’ye gitmişti.

Ankara-Kahire yol haritasının en önemli başlıklarını bölgesel konular oluşturuyor. Bu kapsamda, Türkiye’nin önceliğinde Doğu Akdeniz yer alıyor.

Konumları gereği Batı Asya ve Doğu Akdeniz’in iki büyük ve güçlü ülkesi olan Türkiye ve Mısır, yeni dönemde bölgesel diyaloğu öne çıkarmayı hedefliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# cumhurbaşkanı erdoğan # Sisi # mısır # türkiye # G20 Liderler Zirvesi