Macron'dan Türkiye'ye tepki çeken emperyalist suçlaması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afrika yenilgilerini kabul etti. Avrasya güçlerinin Afrika’daki varlığının artması ile kaybettiklerini söyleyen Macron, Türkiye, Çin ve Rusya'yı Afrika'da emperyalist güç olmakla suçladı. AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, Macron'un suçlamalarına yanıt verdi.

Fransa Afrika’da kaybetti.

Avrasya karşısında yenildiklerini böyle kabul etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu açıklamaları Mısır’da yaptı. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı öncesi soruları yanıtladı.

Macron, Fransa'nın Afrika ile ilişkilerde zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Türkiye’yi ve Avrasya güçlerini hedef aldı. Türkiye, Çin ve Rusya'nın Afrika’da sömürgeci ve emperyalist güçler olduğunu savundu:

- Çinliler, Ruslar, Türkler, Afrika'da Fransızlardan veya diğerlerinden daha iyisini mi yapıyor? Bizden 10 kat daha beterini yapıyorlar.

Macron, Afrika ülkelerindeki Fransa karşıtı eylemlere değindi. Eylemleri Türkiye’nin körüklediğini, Rusya ve Çin’in finanse ettiğini ileri sürdü.

Türkiye'yi Afrika'da sömürgecilikle suçlayan Macron’a AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten tepki geldi. Çelik, Fransa'nın Afrika'daki sömürge geçmişine dikkat çekti. Sözcü, Fransız çimento şirketi Lafarge’ın Suriye’de Türkiye’ye karşı terörün harcını kardıklarını hatırlattı:

- Fransız şirketlerinin Fransa kurumlarıyla bağlantılı olarak Suriye'de hem DEAŞ'a hem PKK'ya destek verdiği ortaya çıktı. Bu nedenle Sn Macron’un Türk milletinden özür dilemesi gerekirken üstüne çıkıp Türkiye’yi “emperyalist güç” olmakla suçlaması vahim bir hatadır.