Türkiye'ye saldıran Yunan filmi Symrna Amerika'da vizyona girdi

İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılında çekilen, soykırım yalanlarının anlatıldığı Yunan filmi ABD’de de 700 sinemada gösterildi. Türkiye’yi hedef alan film ABD destekli filmde Atatürk aleyhinde de sahneler yer aldı.

Milli Mücadeleyi soykırım olarak gösteren Yunanistan’ın “Smyrna” filmi ABD’de 700 sinemada yayınlandı. ABD’nin desteği ile çekilen film 8 Aralık’ta tek gecelik olarak gösterildi.

Türkçesi “Sevgili İzmirim” olan filmde Türkiye, İzmir’de Rum ve Ermenilere soykırım yapmakla suçlandı. Anadolu’nun Yunan işgalinden kurtarılmasının 100’üncü yılına çekilen film 5 milyon avro bütçe ile Yunanistan’da çekilen en yüksek bütçeli film olarak kayıtlara geçti.

Filmde İzmir’in zengin Yunan ailelerinden Baltacis’lerin 1916-1922 yılları arasındaki hayatını ve Kurtuluş Savaşı’nda Midilli’ye geçişleri anlatılıyor. İşgale karşı direnişin ve büyük bir zafer kazanan Türkiye’nin kötülendiği filmde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk aleyhinde de sahneler yer alıyor. Oyuncu Burak Hakkı da filmde Baltacis ailesinin şoförü ve uşağı Halil’i canlandırıyor.

Filmin ABD’deki gösterimi ile ilgili açıklama yapan Güney Kaliforniya Türk Amerikalılar Derneği, Türkiye düşmanı film konusunda vatandaşları uyardı. Açıklamada "Türk tarihi konusunda aslı olmayan ve çarpıtılmış bilgiler üzerine kurulmuş bir filmdir" ifadeleri yer aldı.

“Smyrna” filmi ABD’nin ardından 11 Ocak 2023’te de Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda gösterilecek.

# izmir # abd # atatürk # türkiye # soykırım