AB Rus varlıklarına el koymak istiyor

Avrupa Birliği, dondurulmuş Rus varlıklarına el koymak istiyor. Rusya’nın Avrupa Birliği ülkesi merkez bankalarında 300 milyar dolarlık rezervi bulunuyor. Rus iş insanlarının da AB ülkelerinde 19 milyar avroluk mal varlığı var.

NATO’nun genişlemesini silahla durduran Rusya’nın Avrupa Birliği ülkelerinin merkez bankalarında olan varlıklarına el konulması planlanıyor. Avrupa Birliği, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’nın dondurulan 300 milyar dolarlık merkez bankası rezervlerine ve Rus iş insanlarının dondurulmuş 19 milyar avroluk mal varlıklarına el koymak istiyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin görüntülü paylaşım yaptı. “Rusya'nın neden olduğu tahribatın bedelini mali olarak ödemesi gerekiyor” diyen von der Leyen, Ukrayna'nın şimdiye kadar uğradığı zararın 600 milyar avro olduğunun öngörüldüğünü söyledi. Von der Leyen, "Rusya ve oligarklarının, Ukrayna'ya verdiği zararı tazmin etmesi ve ülkenin yeniden inşası için gereken masrafları karşılaması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı, Ukrayna’nın zararını Rusya'ya ödetecek araçlara sahip olduklarını vurguladı. Von der Leyen, Rusya Merkez Bankası rezervlerinin 300 milyar avrosunu bloke ettiklerini, Rus iş insanlarının da 19 milyar avroluk parasını dondurduklarını belirtti. Von der Leyen, “Ortaklarımızla birlikte kısa vadede bu fonları yönetecek ve onlarla yatırım yapacak bir yapı oluşturabiliriz” önerisi getirdi.

# Avrupa Birliği ekonomisi # rusya # Ursula von der Leyen