ABD ara seçimleri ne anlatıyor?

Dünyanın yakından izlediği Amerika Birleşik Devletleri’nde ara seçim yapıldı. İlk sonuçlar, Cumhuriyetçi Parti’nin kazanımlar elde ettiğini, küreselci Biden ekibine desteğin düştüğünü gösteriyor. Resmi sonuçların açıklanmasının birkaç gün sürmesi bekleniyor..

ABD’de her 2 yılda bir yapılan ara seçim maratonu bitti, oy sayımı sürüyor. ABD Halkı Kongre’nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato’nun yeni isimlerini seçti.

Visconsin, Geoergia, Nevada, Arizona dışındaki tüm eyaletlerde hemen hemen oy sayımı tamamlandı.
Resmi olmayan sonuçlara göre ise 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde güç dengesi değişti. Beklendiği gibi Cumhuriyetçiler 199 sandalye ile çoğunluğu sağladı. 168 sandalye ile Demokratlar üstünlüğünü kaybetti. Sonuçlar kesinleştiğinde Cumhuriyetçilerin Meclis Başkanı Nancy Pelosi’yi koltuğundan indirip Kevin McCarthy’yi oturtması bekleniyor.

Senato’da ise 51 sayısına ulaşmak için mücadele başa baş gidiyor. 48’e-48 eşitlik var. Son durumu oy sayımının devam ettiği eyaletler belirleyecek.
Tüm eyaletlerden sonuçlar geldiğinde yine eşitlik olursa son sözü ABD Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Senato’nun başındaki isim olan Camal Harris söyleyecek.

Senato’daki durumu kilitlendiği eyalet Georgia. Oyların yüzde 96’sının sayıldığı eyalette rakipler arasındaki oy farkı 0,5 civarında. Bu yüzden seçimin Aralık’ta tekrarlanmasına kesin gözü ile bakılıyor.

Kesin sonuçların açıklanması birkaç gün sürecek. Başkanların ara karnesi olarak görülen seçimlerde kırmızı dalga yaşanmadı.
Ama Cumhuriyetçiler seçmen kitlesinde güven tazeledi. Demokrat Partiye olan destek düştü. .
Joe Biden’ın Rusya politikaları ile derinleşen ekonomik buhrana seçmen yanıtını verdi.
Seçmenler Küreselcilere yani Joe Biden ekibine “dikkatli ol” mesajı verdi. Biden’in yeniden aday olma ihtimali azaldı.

Mevcut tabloya bakıldığında Cumhuriyetçiler ara seçimleri kazanımla bitirdi. 2020 seçimlerinde kaybettiği kongrenin alt kanadını geri aldı.
2024 seçimleri için ülkenin havası Demokratlardan Cumhuriyetçilere döndü.
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın desteklediği 330 adaydan 220’si kazandı.
15 Kasım’da Florida’da önemli bir açıklama yapacağını söyleyen Trump, zafer kutlaması yaptı. Parti içindeki rakibi Florida Valisi Ron DeSantis’e seslendi, “aday olma” dedi. Bu açıklama parti içi hesaplaşmanın sertleşeceği, Trump’ın rakip istemediği yorumlarını da beraberinde getirdi.

Rekor katılımın olduğu ara seçimin kesin sonuçlarının birkaç gün içinde açıklanması öngörülüyor.

# ara seçimler # cumhuriyetçiler # Amerika Birleşik Devletleri