ABD'nin biyolojik silah üssü "Ukrayna"

Rusya, ciddi bir iddiayı belgeleriyle dünya gündemine taşıdı. Kovid-19'un ABD'nin Ukrayna'daki laboratuvarlarında üretildiğini açıkladı. 20 bine yakın belge inceleyen Rusya, ABD ve Ukraynalı bilim insanlarının 2015'ten beri Kovid-19'un bulaşma mekanizmasını araştırdıklarını tespit etti.

Dünyayı 2 yıllık bir kapanmaya sürükleyen Kovid-19, ABD tarafından Ukrayna'da üretildi.

İddia çarpıcı. Gündeme taşıyan ise Rusya. İddia ise Ukrayna'daki özel harekat sırasında ele geçirilen laboratuvar ve tıbbi kayıtlara dayanıyor.

Özel askeri operasyon süresince Rus birlikleri 20 binden fazla belge, referans ve analitik materyal ele geçirdi. Amerikan askeri-biyolojik programlarının görgü tanıkları ve katılımcılarıyla görüştü.

Bu verileri inceleyen Rusya’nın Radyolojik, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Birlikleri, ABD’nin Ukrayna’daki biyolojik laboratuvarlarında 2015 yılından beri Kovid-19 üzerine çalıştığını ortaya çıkardı. Açıklamayı Rus Özel Askeri Birlikleri Şefi Igor Kirillov yaparak şunları belirtti:

- Daha önce, ABD hükümetinin parasıyla finanse edilen COVID-19’un patojenik özelliklerini geliştirmek için Boston Üniversitesi’nde yürütülen çalışmalar ve USAID’in yeni bir koronavirüsün ortaya çıkmasına olası katılımı hakkında sizi bilgilendirmiştik. Bu projelerin uygulanmasındaki kilit rol EcoHealth Alliance aracısına aittir. DTRA’dan alınan belgeler, 2015 yılından bu yana bu kuruluşun uzmanlarının yarasa popülasyonunun çeşitliliğini incelediğini, yeni koronavirüs türlerini ve hayvanlardan insanlara bulaşma mekanizmalarını araştırdığını doğrulamaktadır. Toplamda 2.500’den fazla örnek üzerinde çalışıldı.

Moskova'da basın toplantısı yapan Kirillov, bu materyallerin Pentagon’un Ukrayna’da biyolojik silah üretme ve bunları Doğu Avrupa ülkesi ve Rusya dahil komşu halkları üzerinde test ettiğini kantıladığını söyleyerek şunları kaydetti:

- ABD’nin uluslararası hukuk açısından en tartışmalı araştırmalarını kendi toprakları dışında yürüttüğüne defalarca dikkat çektik. Amerikalı uzmanlar tarafından 2019’dan bu yana Ukrayna topraklarında yürütülen HIV enfeksiyonlarına ilişkin deneyler buna bir örnektir. Lugansk Halk Cumhuriyeti’ndeki Rubezhnoye köyünün kurtarılmasından sonra, birlikler Pharmbiotest tıp merkezinin tesislerini inceledi ve merkezin lösemi, zihinsel bozukluklar, nörolojik hastalıklar, epilepsi vb. tedavisi için ciddi yan etkileri olan deneysel ilaçların klinik denemelerini yapmak için kullanıldığını tespit etti.


ABD hükümeti başlangıçta Ukrayna'daki laboratuvarların varlığını reddetmiş, ancak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland daha sonra ABD’nin Ukrayna’da gerçekten de biyolojik laboratuvarları olduğunu itiraf etmişti.

Wuhan Viroloji Enstitüsü’ndeki tartışmalı işlevsel koronavirüs araştırmalarını finanse eden ABD destekli EcoHealth Alliance (Ekohiiltaylıns) çatısı altındaki Ukraynalılar, ABD, AB ve Kanada'ya tahliye edilmişti.

# rusya # Ukrayna # koronavirüs